Még 10 milliót adott az Eximbank Szijjártó kedvenc templomának

Zutyu 2022. február 10. 15:15 2022. feb. 10. 15:15

Csak 2021-ben 60 millió forintot kapott az a győri templom, ahol Szijjártó Péter külügyminiszter élete első nyilvános beszédét tartotta.

Frissítette szerződéslistáját a Szijjártó Péter külügyminiszter felügyelete alá tartozó Eximbank. Ebből kiderül, hogy az év utolsó napján még két szerződéssel segítették Szijjártó kedvenc győri intézményeit.

Tíz millió forintos újabb támogatást kapott a Győri Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia. Ez a győri templom így a Szijjártó Péter alá tartozó pénzintézettől csak 2021-ben, összesen 60 milliós támogatást kapott. Az első szerződést a K-Monitor vette észre annak idején.

Szintén szilveszterkor kapott még 5 millió forintot a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület. Ez a szervezet Szijjártó Péter egykori bencés gimnáziumának énekkarát takarja. Ők már 2020-ban is kaptak 5 milliót, míg 2021-ben összesen 10 milliós eximbanki támogatásban részesültek.

De adományokat kapott még a Fehérvár AV19 Sport Club, ami egy fehérvári hokiklub. Nekik 25 millió forint jutott. Nyolcmilliót pedig az ácsi Római katolikus Plébániának adott az Eximbank. Érdekesebb tétel a Hightide23 Kft. 20 milliós támogatási szerződése, a társaságnak ugyanis nincs nyoma a világhálón, csak annyi tudható róla, hogy sporthajókat épít. Az ugyancsak nem kimondottan híres Mery and Márta Kft. 22 millió forintot kapott a banktól egy támogatási szerződés keretében.

A listából kiderül az is, hogy ismét jutott 14,5 millió forint Rogán Antal propagandaminiszter feltaláló társainak is: a Hungard Kft „Informatikai rendszer megfelelőségének tanúsítása” címén kapta az apanázst. Ez az a cég, amely megrendeléseinek zömét annak köszönheti, hogy egy kormányrendelet előírta a bankok informatikai auditját, míg korábban a közműszolgáltatókat kötelezték erre.

Megint szerződtek a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával, most épp a „kötvénykibocsátások teljes körű támogatása” címén jut nekik kibocsátásonként 5,7 millió forint. Gondoltak az Eximbank alkalmazottainak nyelvi képzésére is, mert a Manhattan Akadémia Kft.-nél 17 milliós keretösszegig tanulhatnak a kiválasztottak üzleti angolt.