Még a fideszes képviselők is támogatják Ujhelyi uniós egészségügyi programját

Harkai Péter 2020. szeptember 28. 17:12 2020. szept. 28. 17:12

Hétfő délután tartott internetes sajtóbeszélgetést Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője, aki a nyáron kétharmados többséggel elfogadott uniós közegészségügyi stratégiáról s annak részeként az MSZP által szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepciójáról beszélt. Személyes példáján keresztül is bizonyította: halaszthatatlan az egységes európai stratégia.

Ujhelyi a 2018-as választás eredménye után döntött úgy, hogy az EP közegészségüggyel, környezetvédelemmel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottságában folytatja a munkát, mert elengedhetetlennek tartotta, hogy megvalósuljon egy egységes európai egészségügyi unió és annak egységes alapelvei. Arra álmában sem gondolt, hogy ösztönösen a mára legégetőbb probléma megoldása mellett dönt, hiszen az egészségügy jelenleg a legfontosabb „politikai forradalom” Brüsszelben.

Az európai egészségügyi minimumprogram kidolgozását beérte a világjárvány helyzete és az annak nyomában felmerülő számos probléma, ami szinte országonként állítja komoly feladat elé az állampolgárokat. Saját példáját felhozva modellálta mindezt, ugyanis a mai napig nem tud hazaindulni Brüsszelből, mert meghatározatlan, hogy milyen biztonsági vizsgálatot követel az egyik és milyet a másik ország – ez a bizonytalanság és tanácstalanság véleménye szerint hosszú távon tarthatatlan.

Az ehhez hasonló problémák megoldására és az egészségügyi standardok kidolgozására kezdte meg uniós pártcsaládjában az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának kidolgozását, aminek kezdetben nem jósoltak túl nagy eredményt. Ezt mára a koronavírus-járvány egyértelműen cáfolta és egyértelművé tette, hogy az EU egységes koncepcióval tudja a leghatékonyabban megvédeni az állampolgárait. Ujhelyi szerint, a Covid-járvány rámutatott az unió koordinálatlanságára és a harmonizált egészségügyi rendszer kidolgozásának szükségességére. Ezt követően, minden, a járvánnyal kapcsolatos anyagba „becsúsztatták” kidolgozott elképzelésüket az európai minimumprogramról.

Először a saját szociáldemokrata frakciója elé került a koncepció részletes megvitatása, ezt követően továbbították az uniós parlament elé, ahol jelentős többséggel, egyetértésben szavaztak az elképzelésről. Ezt követően került kidolgozásra egy egységes uniós egészségügyi csomag, ami az előző ciklusban a témában tervezett 453 millió euró támogatás helyett 9,4 milliárd eurót irányoznának elő a EU4Health-program megvalósítására. Mindennek a kiemelt jelentőségét és nem mellesleg reális jövőjét legitimálta másfél hete Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének határozott kiállása az egészségügyi koncepció megteremtése mellett.

Ujhelyi szerint, mindenképpen változtatni kell azon a jelen gyakorlaton, hogy kizárólag tagállami kompetencia legyen az egészségügy szervezése, finanszírozása, de kiemelte: természetesen nem elvonni kell ezeket a jogosultságokat, hanem módosítani, közös gyakorlattá kapcsolni. Példaként hozta fel a járványügyi közbeszerzések egyszerűsítését, akár egy járványügyi „hadtest” létrehozását, amit a kiemelt és akut gócpontokban bárhol bevethetnek a tagállami országokban. Mindennek részeként említette még a járványügyi protokoll egységes kidolgozását és annak betartását, ami egyértelműen kiszámíthatóbbá tenné az országok közti átjárás biztonságát és gyakorlatát.

Elképesztőnek tartja, hogy az uniós országok között elképesztő különbségek alakulhatnak ki az egyes országok polgárai között: Magyarországon háromszor nagyobb eséllyel halálozhatunk el egy kórházi fertőzés következményeként, mint például Németországban – ez a gyakorlat tarthatatlan. Amint tarthatatlan, hogy bár szabad munkaerő-vándorlás van, de tőlünk csak elvándorolnak az orvosok és az ápolók, valamint tarthatatlan, hogy kilencszeres bérkülönbségek miatt konganak a kórházaink kellő számú szakember hiányában – az Európai Egészségügyi Unió ezen problémák megoldását is célul tűzte ki. Alapelvük, hogy az egészséghez való jog alapvető emberi jog.

A Hírklikk azon kérdésére, hogy mindezt mikor látja megvalósíthatónak, a szocialista uniós képviselő bevallotta, hogy a koncepció kidolgozásának kezdetekor négy-öt évet jósolt minderre – ma viszont meggyőződéssel állítja, hogy meglepné, ha nem indulna el a terv részletes kidolgozása már 2021 januárjában. Arra a kérdésünkre, hogy a tervezett uniós koncepció miként kezelné a hálapénz problémáját és a tervezett uniós támogatás elmúlt tíz éves gyakorlatának megszüntetését, hogy kormányközelben olvadjanak el a támogatások, Ujhelyi közölte: a hálapénzzel kapcsolatos kérdés már része a projektnek, aminek megoldására első lépésként radikális egészségügyi fizetésemelés szükséges. Arra pedig, hogy ne a NER zsebébe folyjon az újabb támogatási lehetőség, olyan helyre szóló, önkormányzati együttműködésben kidolgozandó pályázati rendszert képzel el, ami kizárja a visszaélések lehetőségét és közvetlenül az uniótól igényelhető.

Továbbá egy olyan európai egészségügyi minimum kidolgozását szorgalmazza, ami kötelező jellegű minden uniós tagország számára és az állampolgárai biztosítására. Ennek első lépéseként egy tagországonként meghatározandó úgynevezett „stresszteszt” kidolgozását tervezi, amivel felmérhetnék az adott országok erős és gyenge pontjait és ezekhez mérten határoznák meg az egészségügyi szolgáltatások minimálisan kötelező elvárásait és támogatását mind a szakellátásban, mind az infrastruktúrában. A kormánynak ezekre a kihívásokra kell választ találnia és nem fegyverkezési kérdésekre. Ennek ellenére, a magyar kormánnyal is megkezdődtek az óvatos egyeztetések, de egy olyan országban, ahol a belügyminisztériumra van bízva az egészségügyi reform előkészítése, és a külügyminisztérium szerzi be az orvostechnikai eszközöket,de szakmai kérdésekre nem adnak érdemi választ, ott több mint kétségesek a hatékony lépések – tette hozzá. Mindent megtesz a jövőben annak sikeréért, hogy az európai újjáépítési alapból és a hétéves költségvetésből Magyarország nagyságrendekkel nagyobb összeget hívhasson le a magyar egészségügy rendbetételére.

Azt viszont, hogy jó úton járnak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egészségügyi program sikeres uniós szavazását követően – amit nem mellesleg a fideszes képviselők is megszavaztak – egy kormánypárti képviselő kollégája diszkréten a fülébe súgta, hogy „ha ezt ügyesen játszod, ha nem akarsz látványos belpolitikai harcod csiholni mindebből, akkor ez meg fog valósulni...”.

Az unió számára a mostani pandémia világított rá, hogy az eddigi koordináció és harmonizáció kevés. A Covid19 kinyitott egy ajtót, ahova mi beraktuk a lábunkat és azt mondjuk: akkor beszéljünk az egészről, hogy nekünk, európai polgároknak mi jár. Az Európai Egészségügyi Unió arról szól, hogy járvány- és egyéb helyzetben azonnal és egységes, azonnali protokollok legyenek, meglegyenek a védekezési mechanizmusok, békeidőben pedig az Európai Unió sokkal nagyobb figyelmet szenteljen annak, hogy egy-egy tagállam milyen rendszereket tart fenn a mi érdekünkben – zárta hétfői internetes sajtótájékoztatóját Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.