Meg fogja vétózni a grúz elnök a külföldi befolyásolásra vonatkozó törvényt

HírKlikk 2024. május 18. 14:05 2024. máj. 18. 14:05

A parlament azonban megkerülheti egy látszatmódosítással az elnöki vétót.

Meg fogja vétózni a grúz elnök a külföldi befolyásolásra vonatkozó törvényt. Ezt az Euronewsnak adott interjúban jelentette be. Szálomé Zurabisvili hozzátette, hogy elnöki vétóját a parlament megkerülheti azzal, ha a törvény szövegét csak látszólag módosítják. A tiltakozás- és tüntetéssorozat több mint egy hónapja tart Grúziában. Az elnök elítéli a rendőrség részéről elkövetett erőszakot.

Szálomé Zurabisvili hangsúlyozta, hogy a brutalitás nem a rendőri munka része. A különleges egységeknek bár van nyilvántartásuk, de az ott szolgálóknak nincs igazolványuk, így a brutalitást elkövetők azonosítása szinte lehetetlen. Veszélyes helyzet ez, mert bármikor elszabadulhat az erőszak.

Grúziában októberben esedékesek a parlamenti választások. Szálomé Zurabisvili, Grúzia elnöke azt is elmondta, hogy a voksolás egyben népszavazás is az Európai Unióhoz való tartozás igényéről. Ezért nem egyszerűen szimpla választásokról van szó. Vissza kell térni a normalitás útjára, de ezt demokratikusan, a választások útján kell tenni.

A grúz elnök szerint az Európai Uniónak nagyon világosan ki kell mondania, hogy figyelembe veszi Grúzia választását, vagyis nem fogja szankcionálni az országot. Különbséget tesz az egyéni szankciók és az ország között. Az országot addig nem szabad szankcionálni, amíg nem teszik közzé a választási eredményeket.

Grúziában nincs orosz kísértés, csak bizonyos vezetők orosz manőverei – emelte ki az elnök. Szálomé Zurabisvili azzal folytatta, hogy Grúzia legalább három háborút és több évtizedes megszállást szenvedett el Moszkvától az elmúlt évszázad alatt, területének ötödét elfoglalták, és nem múlik el nap a traumák nélkül. Ilyen a túszok ejtése, a grúz nyelv tiltása, az emberi jogok megsértése nem csak a grúz lakosság körében. Ezért nem lehet opció, hogy Oroszország felé közeledjünk, különös tekintettel arra, hogy milyen ma.

Szálomé Zurabisvili a grúz pártok retorikájának megváltoztatására szólít fel, normális hangnemet követel a politikusoktól, hogy normális választásokat lehessen tartani.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom