Meg kell előzni a haza leépülését, világos megoldásokat javasol az MSZP, nemcsak politikai programot

HírKlikk 2023. november 16. 12:15 2023. nov. 16. 12:15

Az MSZP bemutatta Rendszerváltást! című programját, amellyel alternatív utat is kíván mutatni Magyarországnak. A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata pártként nem fogadja el a jelenlegi rendszert, világos megoldásokat javasol a társadalom többsége számára, megértéssel, empátiával közelíti meg az emberek gondjait – hangzott el a párt vezetőinek megszólalásában.

A magyar politika ma személyeskedő veszekedésekről, sértettségről, egymás eltiprásáról szól: a jobboldal a potenciális kihívók megsemmisítésével van elfoglalva, míg egyes ellenzéki pártok a politika természetes vitáiból adódó különbségek felerősítésével töltik mindennapjaikat – hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Az MSZP az egyedüli pártként egy olyan javaslatcsomagot tett le, amely arról szól hogyan lehetne az uniós választásokon megverni Orbán Viktort.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke emlékeztetett, a közös listától a többi ellenzéki párt elzárkózott, úgy, hogy erre magyarázatot sem adott a választóknak sem. „Ettől akartuk megóvni az ellenzéki oldalt, hogy egy olyan versengés induljon el, amely versengésre az ilyen autoriter rendszerben nem adottak a feltételek. Bár ígérték, hogy az önkormányzati választásra ez nem lesz hatással, de hatással van, egyre több helyen azt látni, hogy megkérdőjelezik a 2019-ben győztes helyeket is, és ráindítanak jelöltet a regnáló polgármesterre. Ez azért szomorú, mert nem ezt ígérték, és ezzel csak a Fidesz malmára hajtják a vizet.”

Kunhalmi Ágnes szerint itt az ideje, hogy az MSZP saját ajánlattal álljon elő, ezen ajánlat jelenős része struktúraváltást tartalmaz a gazdaságpolitikában és egy olyan útitervet, amely baloldali, demokratikus és szociális fordulatot jelenthetne Magyarország számára. „Az útiterv lényege, hogy jóléti fordulatra is szükség van. Nem szabad a baloldalnak visszanéznie a múlt politikájára, a megszorító intézkedésekre. A rendszerváltáskor ígért jóléti piacgazdaságnál is többet kíván az MSZP ajánlani, ez a jóléti társadalom megteremtése, mint a skandináv államokban.”

Radikálisan csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket Magyarországon – emelte ki Kunhalmi Ágnes, aki beszélt a lakhatási nehézségek felszámolásáról, a meglévő lakások korszerűsítéséről. „Ez nem megy egyik napról a másikra, de az Európai Parlament környékén dolgozók, mint Gurmai Zita vagy Tüttő Kata nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy az unióból érkezzenek majd olyan források, amelyek egy nagy nemzeti lakásépítési program alapjait le tudják tenni.”

A program friss, fiatal szakértők munkája.

Komjáthi Imre a párt másik társelnöke kritikával illette, ami az ellenzéki összefogás környékén van és úgy fogalmazott, „az ellenzék úgy működik, mintha egy valóságshowban lenne, amelynek szereplői egy sötét és nyirkos erdőben bolyonganak cél, motiváció és technológia nélkül, ez pedig elbizonytalanítja a választókat. A Magyar Szocialista Párt kormányt és rendszert akar váltani.”

Beszélt arról is, látható, hogy az utóbbi években egy olyan rendszer alakult ki, amely elüldözi a magyarokat és most pedig vendégmunkásokat kell behozni. Amikor változtatnak a bérből és fizetésből élők életén, akkor ne a túlórákkal kelljen megkeresni a napi betevőt, hanem biztos megélhetést adjon a 8 órás munkabér. A szakszervezeteket erősítenénk meg, helyzetbe hoznánk őket, hogy tudják képviselni a dolgozókat. Mint mondta, új munkatörvénykönyvre van szükség, amelyben előírnák, hogy heti 48 órás munkaidőnél ne lehessen többet dolgozni. „Emelni kell a béreket, a minimálbér adómentes kell legyen, igazságtalan, hogy a multik alacsonyabb adót fizetnek, mint a személyi jövedelemadó. A bérolló záródjon Magyarországon, ahol egy szűk réteg egyre jobban él, és akik ezt az országot a hátunkon viszik, azok meg egyre nehezebben.”

A jogállam mindennek az alapja

Tóth Bertalan a szocialisták parlamenti frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy már a 2018-as pártkongresszus előírta, hogy készüljön egy baloldali, demokratikus program, amelynek elkészítését akkor és most is a Demokrácia Intézet segítette. „Sok minden nem került be 2021-ben a közös ellenzék programjába, ezt beemeltük és aktualizáltuk.”

Kiemelte a megélhetési minimumot, ami többféle támogatási- és kedvezményrendszerből áll össze, nem egy feltétel nélküli alaprendszerből. Például a rezsiköltség keretében legyen egy alapcsomag, vízre, villanyra és gázra, amely minden magyar embernek kedvezményesen jár, néhány eseteben akár ingyen.

„Ha dönteni kell, hogy Vodafone, reptérvásárlás, vagy minimálbéremelés, lakhatási támogatás, családi támogatások, nyugdíjak rendbetétele, akkor az MSZP ez utóbbiakat választaná.”

Tóth Bertalan szerint, sokan nem foglalkoznak a jogállam kérdésével, pedig a program minden eleme erre épült, enélkül nem lehet új, demokratikus világot építeni Magyarországon.

A Rendszerváltást! elnevezésű program nem pusztán szakpolitikai ötletek gyűjteménye, sokkal több: új út, új filozófia a kormányzásban. 

A megosztottság helyett csak egy összetartó Magyarország lehet képes mindenkinek esélyt kínálni. Csak egy összetartó Magyarország tudja meghaladni a mai kormányzás autokrata rendszerét és demokráciát, fejlődést jólétet teremteni hazánkban – áll a dokumentumban.

Ezért kell új alapokra helyeznünk a politikát:
•    meg kell hallgatnunk, és meg kell értenünk egymást;
•    új esélyeket kell nyitnunk a jobb életért;
•    a tehetősebbeknek pedig nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az ország építéséhez.

Újból meg kell teremteni a szabadságot, a jogbiztonságot és a demokráciát Magyarországon.
•    Fel kell szabadítani az igazságszolgáltatás intézményrendszerét a kormány befolyása alól.
•    Helyre kell állítani az önszerveződés, a tudomány, az oktatás, a művészet szabadságát és függetlenségét.
•    Fel kell szabadítani a nyilvánosságot, kiépíteni a sajtó- és szólásszabadságot, elszámoltatni és leépíteni a kormányzati visszaéléssel felépített propagandarendszert.
•    Újra köztársasággá kell szerveznünk hazánkat.

Meg kell szüntetni a társadalmi igazságtalanságokat, és meg kell teremteni az esélyegyenlőséget.

Egyetlen gyermek jövőjét sem határozhatja meg születési helye és családi viszonyai, mindenkinek esélyt kell kapnia a boldogulásra, az új, XXI. századi tudás és képességek elérésére.
•    Meg kell gyógyítani az egészségügyet, hogy magas színvonalon láthassa el feladatát.
•    Mindenkinek méltó, tisztességes otthonhoz kell jutnia.
•    Igazságos, valódi nyugdíjrendszer kell, ami olyan nyugdíjat biztosít, amely a gazdasági fejlődéssel együtt járó életszínvonal emelkedést tesz lehetővé.
•    Fel kell számolni az oligarchák állam-biztosította előjogait, a korrupcióval szerzett vagyonokkal el kell számolni, a leggazdagabbaktól pedig többletfelelősséget kell elvárni.

Feladatunk a környezetünk kizsákmányolásának megszüntetése, valamint a klímaigazságosság érvényre juttatása.
•    Ha minden így marad, bolygónk egy emberöltőn belül radikálisan rosszabb állapotba kerül. Ez az emberiség közös felelőssége.
•    Csökkentenünk kell Magyarország energiafelhasználását, ezért szigetelni, hatékonyabbá tenni otthonainkat, közvetlen támogató programot kell szervezni az energiapazarló magyar otthonok átalakítására.
•    Fejleszteni kell a hatékonyabb energiafelhasználású tömegközlekedésünket.
•    Fejlesztenünk kell a kisebb környezeti terhelést eredményező iparágakat, támogatnunk kell a magyar tudomány ebbe az irányba ható fejlesztéseit.

A Rendszerváltást! elnevezésű program nem pusztán szakpolitikai ötletek gyűjteménye, sokkal több: új út, új filozófia a kormányzásban. 

A megosztottság helyett csak egy összetartó Magyarország lehet képes mindenkinek esélyt kínálni. Csak egy összetartó Magyarország tudja meghaladni a mai kormányzás autokrata rendszerét és demokráciát, fejlődést jólétet teremteni hazánkban.
Ehhez kell új többség, ehhez hívunk mindenkit Magyarországon. Ehhez hirdetünk programot, ehhez kell új rendszerváltás.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom