Még kevesebb nővér lehet a magyar kórházakban január 1-től

HírKlikk 2023. november 27. 10:30 2023. nov. 27. 10:30

A KATA-törvény változása után valamelyest csökkent a bérnővérek száma, akkor a szakápolók 10-15 százalékát foglalkoztatták ebben a formában

2024. január 1-től egy korábban elfogadott jogszabály szerint valóban megszüntetik a bérnővérek alkalmazását a kórházak többségében, de kivételes esetekben engedéllyel még lehet bérnővéreket alkalmazni az állami egészségügyben - mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az Economxnak.

A KATA-törvény változása után valamelyest csökkent a bérnővérek száma, akkor a szakápolók 10-15 százalékát foglalkoztatták ebben a formában. Soós Adrianna szerint talán a felére csökkenhetett a számuk, de pontos adatai nincsenek.

Ma az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény keretében körülbelül 88 ezren dolgoznak, a számuk jellemzően 2021 óta nem csökken. De vannak még az alapellátásban dolgozók is és azok is, akik a magánellátásban vannak jelen, így az összlétszám még plusz 20 ezerrel szakdolgozóval magasabb lehet.

Manapság nagyságrendileg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban, sokkoló, de 15 ezer ápoló akár egy napon belül bedönthetné a betegellátást, és összeomlana a rendszer, mert ennyi 60 év feletti dolgozik a kórházakban és a rendelőkben, mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Medicina Fórumon néhány hete. A következő tíz év tendenciája az olyan, mint amikor a Titanic ment a jéghegy felé - hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.

Kiemelte: most 25-30 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból. Ahhoz, hogy visszacsábítsák a pályaelhagyókat az állami egészségügybe, ahhoz az kell, hogy a kondíciók kedvezőbbek legyenek.

Itt utalt az anyagi megbecsülésre és egy másfajta munkaszervezésre is, amiben a magánellátás jobb példát tud mutatni, és ezért is vonzóbb többek között a fiatalabb szakdolgozók számára.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom