Meg lesz az egymillió aláírás Magyarországért?

Nagy András 2019. május 15. 13:29 2019. máj. 15. 13:29

Végéhez közeledik a hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozása érdekében indult, lassan fél éve tartó országos aláírásgyűjtési akció. A kezdeményező Hadházy Ákos és csapata megkezdte a gyűjtőívek begyűjtését, az összesítéssel azonban még várnak néhány napot.

Tavaly november óta gyűjti Hadházy Ákos az aláírásokat hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozása érdekében. Ennek keretében kereken ezer támogató állampolgári szignót nyújtott át a független országgyűlési képviselőnek Herczeg Zoltán szerdán. Az Országgyűlés Hivatala előtt tartott sajtótájékoztatójukon a divattervező elmondta, hogy miért vett részt ennyire aktívan az uniós pénzek felhasználását ellenőrző hatóság melletti kezdeményezésben.

A korábbi LMP-s, most független Hadházy az után kezdett gyűjteni, hogy az Orbán-kormány világossá tette: esze ágában sincs csatlakoztatni Magyarországot a 2022-tól felálló, ám a közösségi fejlesztési források felhasználását már 2018-tól visszamenőlegesen ellenőrizni hivatott EU-s szervezethez. A kormány indoklása szerint az uniós ügyészség beengedése hazánkban beavatkozás lenne a független magyarországi ügyészség munkájába.

Herczeg Zoltán ezzel szemben úgy látja, ha a Magyarországra jövő uniós támogatások körül nincsen semmi gond, és minden egyes eurocent teljesen tisztán, a magyar emberek érdekében hasznosul, akkor semmi probléma nem lehet abból, hogy az unió saját bűnüldöző szervezete a dolgok mögé nézzen.

Amennyiben azonban az a helyzet, amit igen sokan gondolnak ebben az országban, vagyis hogy az uniós forrásfelhasználás körül virágzik az állami korrupció, akkor pláne szükség van egy olyan felettes szervre, amelynek kiemelt feladata a pénzköltések vizsgálata – mondta a sajtótájékoztatón, majd átnyújtotta azt a 100 ívet, amit az elmúlt hónapokban ő és a segítői megtöltöttek az uniós ügyészséget támogató civilek aláírásaival.

Kérdésünkre a sajtótájékoztatón Hadházy Ákos elmondta, hogy hamarosan a gyűjtőívek összesítése is elkezdődik. Előzetesen annyit közölt, már bőven 500 ezer fölött jár a támogató aláírások száma, ezzel együtt a gyűjtés végső határidejéig, azaz május 31-ig még bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Hadházy Ákos bízik abban, hogy végül sikerül megközelíteniük az eredetileg kitűzött egymilliós célszámot. Az eredményeket, amennyire a személyiségi jogok engedik, teljesen transzparenssé fogják tenni, akár a kormány számára is – ígéri.