Még mindig jobban megéri környező országban tankolni

HírKlikk 2023. október 28. 14:52 2023. okt. 28. 14:52

Csak Szlovákiában és Ausztriában drágább az üzemanyag.

A hazai benzinár a harmadik legdrágább a környező országok áraihoz képest – számolta ki a Népszava a Cargopedia.hu európai üzemanyagár-adatbázisa alapján. Míg nálunk az átlagos literár 613 forint, addig a szlovák átszámítva 627, az osztrák pedig 633. Az elmúlt évtizedek során hasonlóra nem akadt példa.

543 forinttal a legolcsóbb Románia, Ukrajna 570 forinttal második.

A hazai gázolajár térségi helyezése hasonló hullámzást írt le. Míg júliusban a dízel a negyedik legdrágábbnak számított, az augusztust és a szeptembert már itt is a harmadik legrosszabb szint jellemezte. Míg nálunk a termék literjéért átlagosan 661 forintot kérnek, addig a horvátoknál 676, az osztrákoknál 680, a szerbeknél pedig 709 forint a bevett tarifa. A dízelpiacon 576 forinttal változatlanul az ukránok a legolcsóbbak. A románoknál 599, a szlovéneknél 640, a szlovákoknál pedig 645 forintot kérnek a termékért átlagosan.

Orbán Viktor szeptember 25-i beszédében a tavalyi üzemanyagárstop újbóli bevezetésével fenyegetett, azt mondta, ha a hazai üzemanyagláncok „nem tudják vagy nem akarják” féken tartani a - hazai inflációs mutatóban kétségkívül igen komoly tételnek számító – üzemanyagárakat, a kormány ismét „beavatkozik”. Másnap Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, megállapodott Ratatics Péterrel, a nagy hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével, a Mol csoportszintű fogyasztói szolgáltatási üzletágának ügyvezetőjével a folyamatos adatszolgáltatásról.

Csütörtökön Nagy Márton a MÁSZ, illetve a Mol képviselői előtt üdvözölte, hogy az elmúlt hónapban a benzin ára 57, a dízelé pedig 31 forinttal csökkent.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom