Még nem született döntés a MÚOSZ tihanyi üdülőjének eladásáról

Harkai Péter 2020. október 29. 07:43 2020. okt. 29. 07:43

Bár már tavaly megkezdték a tihanyi ingatlan felmérését, és idén érdeklődők sorát fogadták, még a jövő évre sem eldöntött tény, hogy megválna a szervezet a patinás épülettől. Az újságírószövetség elnöke szerint, nem kizárólag a pénz dönt – ha egyáltalán megszületik a döntés.

Ismét az érdeklődők látóhatárába került a Magyar Újságírók Országos Szövetségének nyári üdülője, illetve annak értékesítése. Hírek szerint, az OTP-vezér Csányi Sándor is érdeklődést mutat a felmerült lehetőség iránt érdeklődők között. Az elmúlt évek s főként balatoni ingatlan-einstandjait ismerve, felmerülhet a kérdés, hogy ezt a régóta tradicionálisan múltidéző és egyúttal impozáns ingatlant is a NER étvágya kényszeríti kalapács alá.

Erről szó sincs – legalábbis egyelőre – ezt erősítette meg a szervezet elnöke, akit az üdülő sorsáról kérdeztünk.

Hargitai Miklós megkeresésünkre elmondta, hogy bár valóban fölmerült az értékesítés lehetősége, de végleges döntés nem született róla, sőt, még az sem kizárt, hogy a küldöttgyűlés végül elveti az egyelőre mérlegelés alatt álló elképzelést. Hogy valóban gazdát cserél-e az ingatlan, azt egyelőre senki sem tudja – válaszolta érdeklődésünkre. A jelen helyzet szerint, még az előző évben, amikor a járványhelyzetről mit sem lehetett tudni, a korábbi évek gazdálkodási adatai alapján készítettek egy fenntarthatósági elemzést az üdülő kiadási és bevételi egyenlegéről. Az adatok azt prognosztizálták, hogy komoly veszteséget termelhet az üdülő, illetve annak fenntartása a következő években, főként, hogy gyakorlatilag negyedéves idényjellegű hasznosítással lehet csak némi bevételt produkálni.

Miután nem az elnök vagy az elnökség, hanem a küldöttgyűlés határoz a MÚOSZ vagyonát érintő kérdésekben, azt a tavalyi döntést is a küldöttek hozták meg, hogy egy ajánlattételi felhívás megjelenjen a sajtóban, s bekérhessenek vételi ajánlatokat. Ezeket a küldöttgyűlés mérlegeli és fogadja, vagy éppen utasítja el, amint ez a nyáron első körben meg is történt – tudtuk meg a szervezet elnökétől.

Az ajánlatok bekérése jelenleg egy meghívásos pályázat keretében folytatódik. Arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor érdekköre is felbukkant-e avagy a potenciális befutók között szerepel-e, Hargitai Miklós nem tudott válaszolni azon egyszerű okból, hogy a MÚOSZ-nak csak a nyilvános cégadatokból van információja a pályázók tulajdonosi hátteréről. A pályázatokat – ezen túlmenően – arra hivatott ingatlanjogi szakértők vizsgálják meg, főként a pályázati feltételrendszer megfelelésének szempontjait tartva szem előtt. 

Arra a kérdésre végképp nem tudott válaszolni, hogy milyen anyagi határok mellett bólintanának rá az eladásra, miután minden ezzel kapcsolatos hatáskör a küldöttgyűlésé. Annyit meg tudott erősíteni, hogy nem kizárólag a minél nagyobb haszon motiválja az elképzelésüket. Mivel nincs adósságuk, nem sürgeti őket semmilyen hátralék, maga az értékesítés terve inkább a jövőre adandó financiális válasz – miután a helyzetelemző prognózis szerint, a terhek csak növekedni fognak a kellő bevételek elmaradása mellett.

Miután semmilyen időkényszer nem hajtja a szervezetet, még a végső döntésről sem alakult ki pontos határidő, az sincs kizárva, hogy átlépnek mindezzel az eljövendő esztendőre, és az is megtörténhet, hogy a küldöttek elvetik az üdülő értékesítését. Arra a kérdésre sincs egyértelmű válasz, hogy mire fordítanák a tervezett bevételt, miután ez szintén a küldöttgyűlési döntés kompetenciája. Bár a piaci helyzetet felmérték s már egy éve foglalkoznak az értékesítés gondolatával, jelenleg nehéz számszerűsíteni, mekkora a valós esélye, hogy eladják a MÚOSZ tihanyi üdülőjét – erősítette meg Hargitai Miklós, a szervezet elnöke.