Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt csalás az elnökválasztáson

HírKlikk 2020. december 2. 20:55 2020. dec. 2. 20:55

William Barr szerint nem akadtak olyan nyomokra, amelyek megváltoztathatnák az idei amerikai elnökválasztás végeredményét.

Az amerikai igazságügyi minisztériumnak egyelőre nincsenek bizonyítékai kiterjedt választási csalásra – jelentette ki William Barr igazságügyi miniszter kedden az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

„Ez ideáig nem láttunk csalást olyan nagyságrendben, ami más választási eredményhez vezethetett volna" – hangsúlyozta Barr.

Az igazságügyi miniszter elmondta azt is, hogy a szövetségi nyomozók kivizsgálták a panaszokat, de nem találtak bizonyítékot, amely alátámasztaná azokat az állításokat, miszerint széles körben követtek volna el csalásokat a november 3-i elnökválasztáson. Barr novemberben utasítást adott a szövetségi nyomozó hatóságoknak, hogy járjanak utána a hiteles bejelentéseknek. Egyben figyelmeztette őket, hogy kerüljék „a képzelet szülte és túlzó állítások" kivizsgálását.

Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnök több államban is indított pereket, amelyekben vitatta a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

Kedden Wisconsinban is hitelesítették Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt győzelmét. Ezt megelőzően, Arizonában, Georgiában, Michiganben és Pennsylvaniában is hitelesítették a választási eredményeket, ami egy fontos formális lépés az elnökválasztást követően.

Az Egyesült Államokban az 538 tagú elektori testület választja meg az elnököt. A testület nem egy helyen ül össze, hanem tagjai tagállamonként tanácskoznak december 14-én. Biden az eddigi eredmények alapján 306 elektor támogatására számíthat, a győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

 
Forrás: MTI/Hírklikk