Megállapodott a Fővárosi Közgyűlés a MOHU-val

HírKlikk 2023. november 25. 09:40 2023. nov. 25. 09:40

Nemsokára az eddigi helyett egy másik cég viszi el az összes fővárosi szemetet. A lakosság ebből semmit nem fog érzékelni, de a tulajdonosi környezet megváltozott.

Ugyanazok a kukásautók, ugyanazok a kukások viszik majd a szemetet ugyanazokba a hulladékudvarokba. Ha minden a tervek szerint alakul, kis szerencsével akár már január elsején megtörténhet az átállás – mondta Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) vezérigazgatója.

„Hétfőn még a Budapesti Közművek szolgáltat, kedden pedig már a MOHU Budapest Zrt, amelyben 50 százalékos részesedésünk lesz. Aláírtunk a Mollal egy részvényesi megállapodást, amelyet a Mol Igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyott. Ezt a szindikátusi szerződést, a közös vállalat létrehozását a Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat nélkül szavazta meg, ami ritkaságszámba megy a mai időkben.”

Az Európai Bizottság versenyjogi hatósága a napokban már jóváhagyta ezt a megállapodást, mert erre is szükség volt, két nagyon nagy cég próbál egyesülni ebben a társaságban. Ezen kívül persze még sok magyar hatósági engedély is kell ahhoz, hogy az új cég felálljon.

Mártha Imre biztos abban, hogy az új, közös cég megbízhatóan, mindkét fél, azaz tulajdonos számára korrekt módon fog működni. Azért is hangsúlyozza ezt, mert az eddigi felállás nagyon is egyoldalú volt. A BKM a Kukaholdinggal (NHKV) szerződött, ami a végén már az összeomlás szélén állt. Helyette pedig most egy tőkeerős társaság kapta meg a feladatot.

A Kukaholdinggal azért még maradt elszámolnivalója a Budapesti Közműveknek. Egy pert első fokon már megnyert, amit közérdekű adatok megismerésért indított.

Nonszensz, hogy egy állami tulajdonú társaság nem ad ki adatokat – mondta Mártha Imre. „Miért titok az az adat, hogy melyik vidéki, vagy fővárosi hulladékgazdálkodási cég mennyi pénzt kapott? Amennyire mi ezt érzékeltük, ha szimpatikus voltál a kukaholdingnak, akkor többet kaptál, ha kevésbé, akkor kevesebbet” – tette hozzá.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom