Megállítani a NER kontroll nélküli gigaberuházásait

HírKlikk 2024. július 27. 08:50 2024. júl. 27. 08:50

Dr. Szepesházi Péter ügyvéd, volt bíró is aláírta a STOP Kiemelt beruházások népszavazási ívet! – közölte Tordai Bence országgyűlési képviselő közösségi oldalán. Összesen 200.000 aláírás kell a NER óriásberuházásainak megállításához.

Ahhoz, hogy „megállítsuk a NER kontrollvesztett gigaberuházásait” 200 ezer aláírás kell, Szepesházi Péter ügyvéd már alá is írta – kampányol Tordai Bence a „STOP Kiemelt beruházások” címet viselő népszavazási aláírásgyűjtés mellett Facebook oldalán.

Arra, hogy miért van szükség az óriási beruházások leállítására Szepesházi Péter – akinek neve sok fontos ügy kapcsán felmerül – egyik ügyével ad magyarázatot az országgyűlési képviselő.

Ahogy arról a Hírklikk is rendszeresen beszámolt a volt bíró, ügyvéd az, aki az (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) OPNI-perekben védte és védi az egykori szolgálati lakások bérlőit a kilakoltatástól. Ötből négy perben, négy bérlő esetében nyert az igazság, már kimondta a bíróság is azt, amit Tordai és Szepesházi az ügyek kirobbanása óta mondanak: „a lipótmezei volt és jelenlegi egészségügyi dolgozók és családtagjaik elleni kilakoltatások igazságtalanok, és nem teheti meg az állam, hogy beruházási érdekek miatt hajléktalanná teszi polgártársainkat. Ha vannak milliárdok befektetésekre, akkor kell legyen figyelem arra is, hogy miként mennek azok végbe!” – írja Tordai Bence.

Emlékeztetőül: két éve kezdte perelni a Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat az egészségügyi dolgozókat és rokonaikat, akik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén ma is szolgálati lakásokban élnek. Az intézmény korábbi dolgozóinak bérlői státusza 16 éve rendezetlen, és 2021 óta akarja a minisztérium utcára tenni őket, mert a NER bentlakásos, fizetős elit-gimnáziumot tervez az OPNI helyére építeni.

Az egykori OPNI területére tervezett befektetés is egy kiemelt beruházás. Ebben a történetben benne van, hogy mi is a probléma a kiemelt beruházások jelenlegi törvényi szabályozásával:

1. megszüntetik a helyiek lehetőségét, hogy beleszóljanak abba, mi épüljön a szomszédjukban;
2. elvesznek minden kontrollt a helyi önkormányzatoktól;
3. megengedik, hogy ne kelljen betartani a környezetvédelmi és egyéb előírásokat;
4.lehetőséget teremt a korrupcióra;
5. és annyira gátlástalan nyerészkedésre sarkalja a hatalmasokat, hogy pár tucat „útban lévő” család kilakoltatását, akár hajléktalanná tételét is elfogadhatónak tartják

– sorolja Tordai Bence, majd hozzáteszi, a kiemelt beruházások miatti kilakoltatásokban már rutinja van a kormánynak. A 27 milliárdos lovi (Kincsem Park) közeli beruházásnál, a 300 milliárd adófizetői forinttal megtámogatott mini Dubajnál szintén Szepesházi Péter segíti a lakókat.

„Ezek, ahogyan az OPNI területére tervezett új funkció is kiemelt beruházások és mindhárom történet sajátja, hogy csak pár tucat családnak kellett volna vagy kellene megtalálni a cserelakást ahhoz, hogy senki se kerüljön az utcára. Azt hinné az ember, hogy a milliárdokból erre csak telik, de úgy látszik, hogy egyszerűen a kormányzati és befektetői szándék hiányzik.

A lakók csak újságírók, civilek és néhány politikus segítségében bízhatnak. Ez a segítség már több esetben is sikeres volt, amely sikerekben vitathatatlan szerepe van Szepesházi Péternek, aki több esetben védte és védi a kilakoltatások előtt álló családokat” – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő, aki megköszönte az ügyvéd segítségét és azt is, hogy aláírásával támogatja a népszavazást.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom