Megfáradt Fidesz kampány vagy tudatos visszafogottság?

NVZS 2019. szeptember 18. 13:27 2019. szept. 18. 13:27

„Nincs a Fidesz kampányában igazi innováció, megfáradtnak tűnik, erre utal az is, hogy visszatértek a migránsozáshoz, ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy ez a visszafogottság nem tudatos lépés-e” – mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. Azt kérdeztük tőle, hogy vajon nincs más fegyvere a Fidesznek, mint a migránsozás? A Fidesz érdeke az, hogy ne legyen igazi kampány – húzta alá –, ezért is lehet ez a megfáradtság-érzet.

A kormánypárt egyértelműen arra törekszik, hogy ne legyen érdemi kampány az októberi önkormányzati választás előtt, s ezt úgy tudja elérni, hogy nem szerepelteti a politikusait, s nem engedi őket leülni vitára – fejtette ki Pulai. A fideszesek a fizetett kampányon kívül nem is szerepelnek sehol. „Politikai stratégia lehet az, hogy úgy csinálnak kampányt, hogy nem csinálnak kampányt” – szögezte le.

S hogy ez lehet-e eredményes? „A választást ezúttal a biztos szavazók mozgósítása fogja eldönteni, nem pedig a bizonytalanok mozgósítása” – mondta. Az előbbit pedig a Fidesz el tudja érni a saját szavazói adatbázisain keresztül, a Kubatov-listának köszönhetően.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben mit tehet az ellenzék, amelynek érekében áll a mozgósítás, s így az, hogy legyen kampány. Pulai úgy látja, hogy mindent meg kell tennie, amivel a kampányt élénkíteni tudja. Ilyen az, hogy kihozzák Tarlóst a sodrából, vagy hogy a rendőrséget a hatalom céljára használt rendőrségként mutassa be – utalt a Tarlós-Tordai performanszra, illetve a Pikó András és kampánycsapata elleni rendőrségi fellépésre. 

Mind a Fidesz, mind pedig az ellenzék az érdekeinek megfelelően cselekszik, de az tény, hogy a kormánypártnak erre sokkal több forrása van – tette hozzá. S hogy mit tud a szűkös lehetőségeiből elérni az ellenzék? „Nem tehet mást, mint hogy ilyen viszonyok között mozog” – szögezte le Pulai. Aki szerint azonban „az isztambuli vagy akár az izraeli választások példája is azt mutatja, nem lehetetlen sikert elérni még az autoriter rendszer körülményei között sem”.