Kuncze: Tűrhetetlen, ami történt!

Kardos Ernő 2019. szeptember 12. 13:40 2019. szept. 12. 13:40

Az egykori belügyminiszter, Kuncze Gábor szerint a rendőrséget a legfelsőbb politikai körökből utasíthatták a Pikó András kampánystábja elleni fellépésre. Nincs más magyarázat arra, hogy bűncselekményre utaló bizonyítékok nélkül, egy újságcikkre alapozva a rendőrség házkutatással felforgassa egy politikus kampányközpontját, ráadásul a kampányidőszak kellős közepén. Kuncze szerint a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy politikus választási esélyeit a rendőrséggel akarják csökkenteni.

Egykori belügyminiszterként mit szól ahhoz, hogy Pikó András kampánycsapatánál a Magyar Nemzetben megjelenő újságcikk alapján házkutatást tartottak?

Akár örülhetnék is annak, ha a rendőrség komolyan végzi a dolgát, és sajtóhírek alapján bűncselekmény gyanúja miatt azonnal intézkedésekbe kezd. Teljesen meg lennék nyugodva, hogy ha a hatóság a nyilvánvalóan gyanús, 50-100 milliárdos kormányközeli ügyletek, csalások, visszaélések miatt haladéktalanul cselekedne.  

Miután nem ez történik, azon gondolkodom, hogy vajon a rendőrség tényleg saját döntése alapján, vagy felsőbb utasításra forgatta-e fel Pikó András kampányának központját. Ugyanis a nevezett újságcikkben semmilyen bűncselekményt megalapozó információ sincs. A lap újságírója ugyanis csak vélelmez valamit, amit sem a tények, sem pedig a lap által közölt fotó nem támaszt alá.

Ezek után természetesen azon is eltöprengenék, hogy vajon a rendőrség miért vetette bele magát egy olyan ügy feltárásába, ahol nincs semmiféle bizonyíték bűncselekmény elkövetésére. Nyilvánvaló a következtetés, hogy a hatóságoknak valahonnan erre utasítást adtak. Belügyminiszterként én ilyen akcióra biztosan nem adnék utasítást, mert azt a törvény tiltja! Meggyőződésem szerint valahonnan valaki – lényegében törvényt megsértve – utasította a rendőrséget a házkutatásra.

Ugye a napilap szerint választási csalás történt, mert az ellenzéki aktivisták az ajánlók adatait másolták. Amit állítólag a Fidesz beépített ügynöke fedezett fel. Létezik ilyen bűncselekmény?

Ne haragudjon, de most már a Kubatov-listáról beszélgetünk?

Persze, érdekes lenne, ha a Népszava megírná, hogy a Fidesz a Kubatov-listák révén mindent tud az ellenzéki szavazókról! Vajon akkor is kiszáll a rendőrség?

Javaslom, próbálják ki, borítékolom a választ.

Akkor nem is a Fidesz kampány-listájáról kérdezem, maradjunk a Pikó-ügynél. Azt mondja, hogy nem a rendőrség felelőssége?

A leghatározottabb véleményem, hogy a rendőrség nem a hülyék gyülekezete. Az ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapatánál kezdeményezett házkutatásra nyilvánvalóan utasítást kaptak, de azt soha nem tudjuk meg, hogy ki adta ki a parancsot! Nehogy bárki azt gondolja, hogy a nyilvánvaló bűncselekmények esetében a kisujját sem mozdító rendőrség egy piti kis ügyben azonnal kivonul, és házkutatást tart.

Annál is inkább nehéz ezt elképzelni, mert a választási bizottság elutasította a Fidesz adatmásolási panaszát. Ezt a rendőrség nem tudhatta a kivonulás előtt?

Olyan információ is van, hogy a választási bizottság először tényleg elutasította a vádakat, majd a helyi választási bizottság fideszes többsége által tett feljelentésre mozdult a rendőrség. Tehát teljesen világos helyzettel állunk szemben!

Akkor végül is volt feljelentés?

Volt, csak a bűncselekmény hiányzott, s ezt a vak is láthatta. Ilyen ordítóan átlátszó politikai ügyeket a rendőrség úgy szokott kezelni, hogy feljelentés- kiegészítést kér. Aztán elaltatják az ügyet, majd végül bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást. Itt viszont ez eszükbe sem jutott, egy semmiről nem szóló fénykép alapján azonnal kivonultak. Úgy látszik, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarországon felgyorsult a putyinizálódás. Most épp ott tartunk, hogy egy füttyentésre az erőszakszervezet azonnal lép, s a politika ilyen módon is megpróbálja befolyásolni a választás végeredményét. Ez észbontó!

Van Magyarországon olyan jogi fórum, amely megállapítja, ha a rendőrség törvénytelenül ártotta magát a választásba?

Nincs, ez egy tipikus politikai akció, amelyre politikai választ kell adni. Rá kell mutatni arra, hogy ide vezetett az Orbán rendszer, amely a százmilliárdos csalások felett átnéz, de ha hatalmát bármilyen veszély fenyegeti, akkor azonnal lesújt. Karácsony Gergely ugyan még nem került terítékre, de biztosak lehetünk benne, ha tovább javul a támogatottsága, akkor ellene is indítanak majd különböző lejárató akciókat. Csak azért, hogy Tarlós a bábszínház élén maradjon, és akik a háttérben a bábokat mozgatják, azok pedig megtarthassák a hatalmukat.

Akkor ennek a házkutatásnak van pozitív olvasata is, amit a közvélemény- kutatások is jeleznek. Nőtt az ellenzék támogatottsága, a fővárosban is van esély a győzelemre.

Valóban, félnek attól, hogy az ellenzék pozíciókat szerez a fővárosban, s ezért mindent bevetnek annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák. Itt azonban újra átléptek egy határt, mert ami történt – a házkutatás – az elképesztő, ilyen nincs! Biztos vagyok benne, hogy az ingadozó szavazók épp a rendőrségi akció miatt döntöttek az ellenzéki támogatást mellett, mert ami történt, az tűrhetetlen!

Vannak azért még különös akciók, ma például a Balatonfűzfőt 29 éve irányító polgármester világosodott meg, és állt át a KDNP-hez. 

Ez is része ennek a rendszernek, de több városból is hallani, pl. Szegeden, Gödön, Újpesten, hogy akik eddig MSZP-sek voltak, valamilyen vélt, vagy valós sérelem miatt – nyilván fideszes háttérrel – megpróbálnak zavarórepüléseket tartani. Fűzfőn más a helyzet, ott egy egyszerű árulásról van szó, a korábbi polgármester, aki függetlennek álcázta magát, megpróbálja megőrizni a pozícióját.  De ez is beleillik az említett rendszerbe. Különböző emberek különböző ígéreteket kapnak.

Esetleg fenyegetéseket is?

Még az sem kizárt. A lényeg azonban, hogy az egykori szocialista politikus igyekszik megszerezni korábbi hívei támogatását, s ezzel gyengíti az közös ellenzéki jelölt győzelmi esélyeit.  A játék erre megy ki! Minél jobban zavarodjon meg a választó! A fideszes szavazótábor, amelyet a Kubatov-lista alapján: név, telefonszám, valamint lakcím szerint nyilvántartanak, biztosan elmegy majd szavazni. Az ellenzék pedig szétforgácsolódhat. Ne tévedjünk, erről szól Schmuck Andor indulása az V. kerületben, illetve ezért lehet jelölt Berki, Puzsér, illetve erről szól a gödi, és az összes többi ügy. A sajtójukban persze ebből semmit sem látunk, ezzel szemben viszont egy VIII. kerületi piti ügyben a rendőrség nagy erőkkel kivonul. A jobboldali sajtó pedig azzal van tele, hogy Pikó csalással akar nyerni. Elképesztő, hova jutott a Fidesz!

Ennek fényében, hogy látja az önkormányzati választás esélyeit?

A mostani összefogás sokkal őszintébb, minőségében más, mint korábban volt. Ez hozhat komoly eredményeket is, szerintem jelentős pozíciókat szerezhet az ellenzék.