Megfelelő oktatással egy nemzedék alatt át lehet alakítani a gazdaságot

HírKlikk 2024. szeptember 24. 15:45 2024. szept. 24. 15:45

Ezúttal a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete (WIIW) mutatta ki, hogy Kelet-Európa gyorsan be tudná hozni gazdasági lemaradását, ha feladná, hogy a Nyugat meghosszabbított munkapadja legyen. A jelenlegi növekedési modellnek ugyanis erős korlátai vannak, bár a következő öt évben a fejlettség szintje elérheti a déli államok színvonalát.

A bécsi Die Presse rámutat: a gazdag nyugati és északi országok azonban továbbra is elérhetetlen távolságban vannak a jólétet tekintve, ezért a régiónak arra kellene törekednie, hogy hozzájusson az élenjáró technológiához. Nem a sok élő munkát igénylő termelést kellene forszíroznia, annál is inkább, mert ezek a társadalmak elöregszenek és emelkednek a bérek.

A kutatást és fejlesztést kellene megcélozni, hogy a kis- és középvállalkozások profitáljanak az irányadó know-how-ból. Máskülönben félő, hogy a szóban forgó államok megrekednek a német életszínvonal 70-75 százalékán – mondja a tanulmány szerzője.

Azt kell megnézni, hogyan csinálta Írország és Szingapúr. Ott látszik ugyanis, hogy akár egy nemzedék alatt át lehet alakítani a gazdaságot. Igen fontos, hogy a gyakorlati igényeknek megfelelően módosítsák a szakképzést, de még az egyetemi oktatást is. Szükséges továbbá a hosszú távú innovációs stratégia. Nem szabad sajnálni a pénzt a kutatásra.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom