Megfutamodott a kormány, nem lesz NER-lakópark a Hajógyári-szigeten

Harkai Péter 2020. augusztus 4. 10:34 2020. aug. 4. 10:34

Több mint egy éve próbálkozott különböző alibiprojektekkel – szó szerint – bebetonozódni a kormány a Hajógyári-sziget mindmáig érintetlen területére, hogy egy újabb oligarcha-gettót építsen a holdudvari vállalkozóknak. Szabó Tímea, Óbuda-Békásmegyer önkormányzati és országgyűlési képviselője a főváros és a kerület, valamint az élőlánccal is tiltakozó civil szervezetek közös sikereként értékeli a kormány megfutamodását, amit Gulyás Gergely jelentett be.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján szikáran közölte, hogy tudomásul veszik, hogy itt nem lakott szigetről van szó, a tervezett Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiának új helyszínt keresnek.

A hír már csak azért is jelentett többet egy puszta mínuszos információnál, mert a sportakadémiát 600 millió körüli összegből tervezték, a köré emelendő védvonalra viszont az előzetes hírek szerint, több mint 20 milliárdot szánt volna a kormány, ami bárhonnan is nézzük, több mint életszerűtlen konstrukció.

Az első kedélyborzoló lépés a helyszínnel kapcsolatban még tavaly július közepén történt, amikor Orbán Viktor kihúzatta a Hadrianus-palotát az UNESCO világörökségi pályázatából azzal a ködös elképzeléssel, hogy majd a kormány felépít egy posztantik Disneylandet a helyszínen. Szabó Tímea ennek tisztázása miatt felkereste az Aquincum Múzeum akkori vezetőjét és régészeit, akik elmondták, hogy ez az elképzelés „szakmai blődség”, mert a Hadrianus palotát nem lehet korhűen rekonstruálni. Szakmailag is nehéz az egymásra épült korokat a helyszínen szétválogatva szeparálni, nemhogy egy egységes és korhű palota képét megteremteni.

Ezt követően, a kormány elállt ettől az elképzeléstől, bevetette a sport jolly jokert, meghirdetve egy kajak-kenu központ megépítését, amire el is különített 600 millió forintot. Csakhogy ez a terv sem tűnt gyakorlatiasnak, mivel a helyszín nehezen megközelíthető, jóval drágább lenne az egész infrastruktúra, ráadásul már kiválóan bevált központokkal rendelkezik a sportág a Kopaszi-gátnál, a Római partnál, Csepelen. A valódi szándékot a Pest Megyei Kormányhivatal által is közzétett tanulmányban olvashattuk, hogy egy 20 milliárdos védművet terveznek kialakítani a 600 milliós sportközpont megóvására, ami ugye sehogy sem áll meg az ár-érték arányban.

– Ekkor vált világossá, hogy a sportközpont nem volt egyéb, mint egy trójai faló és világossá vált, hogy egészen mást terveznének a sziget területén, sokkal brutálisabb beruházáshoz vágnának ki több ezer fát, betonoznák le a területet stb., mint az előzetes tervekben ezt megszellőztették. Ráadásul, ezzel egy időben jelentette be Fürjes Balázs, hogy nemsokára kijelölik a fővárosi rozsdaövezeteket, amikben érdekelt lehet a Hajógyári-sziget is és Tiborcz István véletlenül pont azon a héten adott egy interjút, hogy ő mennyire érdeklődik a rozsdaövezetek iránt – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Szabó Tímea. – S pont a sziget déli részén, ami az állam tulajdonába tartozik, egy 1400 lakásos lakóparkot, szórakozó központot tervezett a kormány építtetni. Mindez egy olyan exkluzív budapesti ingatlan lehetett volna, amihez saját jachtkikötőt is álmodhattak a beruházók – éppen ilyen még Orbán Viktor vejének sincs.

Arra a kérdésre, hogy bármilyen konkrét terven viszontlátták-e mindezt, a válasz nemleges volt, de a szándék és az előkészületek tervei egyértelművé tették, hogy mit terveznek a helyszínen. A területen érintett fővárosi, illetve kerületi tulajdonú lehetőségekre ráadásul mindkét önkormányzat egyértelmű nemet mondott, amivel erős gátját szabták az elképzeléseknek. 

Hogy mindez mennyiben tekinthető végleges döntésnek – a kormány elmúlt erőből politizáló tíz évének tapasztalatából kiindulva –, Szabó Tímea úgy vélekedett, más forrás is rákényszeríthette a kormányt a visszavonulásra:

– A témával kapcsolatos legutóbbi Facebook-posztomnak közel egymilliós elérése volt, ezt azért a kormány is látja, hogy nagy nyilvánosságot kap egy ilyen ügy. És biztos vagyok abban, hogy a kormány készíthetett nem publikált közvélemény-kutatást és méréseket erről az egészről és nagy valószínűséggel ez nagyon népszerűtlen intézkedés lett volna – még a sajátjaik körében is. Egy ilyen népszerűtlennek vélhető intézkedést pedig kevesebb mint két évvel a 2022-es választások előtt, nem fognak bevállalni – nyilatkozta Szabó Tímea a Hírklikk megkeresésére.