Meghosszabbították a csengeri örökösnő háziőrizetét

Németh Péter 2019. október 20. 08:36 2019. okt. 20. 08:36

Hosszú ideje csend van a csengeri örökösnőként elhíresült asszony körül. Az állítása szerint mesés összeget, 1300 milliárd forintot örökölt Szabó Gáborné. Az ügy valamikor tavaly év elején kezdődött, akkor számolt be róla a sajtó, hogy ennek a hatalmas vagyonnak előbb-utóbb ő lesz a tulajdonosa.

Akkoriban szerezhettünk hírt arról is, hogy a Csengerben élő nem túl tanult nő kitűnő kapcsolatokat ápolt Kósa Lajossal, amikor az még polgármester volt. Olyannyira kitűnőeket, hogy Szabóné meg is bízta a politikust  azzal, hogy segítsen befektetni a pénzt, és erről – közjegyző előtt – hivatalos megállapodást kötöttek.

Kósa első megnyilatkozásakor nem tagadta a kapcsolat és a szerződés létezését, később viszont mindent hamisítványnak nevezett. Azért mindent, mert előkerültek, ugyancsak közjegyző - nota bene: a közjegyzői  kamara elnöke – által készített okmányok, amelyben először Kósa Lajos felesége, majd helyette Kósa édesanyja kapott volna 800 millió forintot a csengeri asszonytól.

Hogy Kósa Lajos kérésére, vagy magától indítottak nyomozást Szabóné ellen csalás miatt, az nem teljesen tisztázott, mindenesetre a hatóságok még 2018 áprilisában elfogató parancsot adtak ki az akkor éppen Svájcban tartózkodó nő ellen. Szabóné, állítása szerint azért utazott oda – egyébként legálisan -, hogy intézze az örökséget, mivel elmondása szerint a pénzt ottani bankokban őrzik. A nemzetközivé szélesített körözés eredményeként tavaly április 28-án el is fogták, és szeptember 5-ig kiadatási őrizetben tartották, vagyis addig, amíg haza nem hozták, és börtönbe nem csukták.

Az előzetes letartóztatásból az idén június 21-én engedték ki, a bíróság háziőrizetet rendelt el kényszerintézkedésként. Közben egy alkalommal ügyvédet is váltott Szabóné, megvonta bizalmát addigi védőjétől Helmeczy Lászlótól, és a Fideszhez kötődő Hajzer Lászlót kérte fel.  Hogy mit remélt Hajzertől nem tudni, mindenesetre néhány hónap múlva újra Helmeczy Lászlót találhattuk mellette. Ma is a Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlés tagjává választott Helmeczy az ügyvédje, noha honoráriumot mind a mai napig nem fizetett a védelméért.

A korábban a nyilvánosság előtt is többször nyilatkozó Szabó Gáborné hosszú ideje csendben van, meglehet nem is kapna engedélyt arra, hogy nyilatkozzon. Most az az új hír vele kapcsolatban, hogy hiába kérték a házőrizet megszüntetését, azt februárig meghosszabbította a bíróság.

Helmeczy László elmondta a hírklikk-hu-nak, hogy a döntést természetesen megfellebbezi. Arra a kérdésre, hogy kihallgatták-e már Kósa Lajost is az ügyben az ügyvéd igennel válaszolt, de a részletekbe nem avatott be bennünket. Pedig mindenképpen érdekes lenne, hogy mit vallott tanúként az országgyűlési képviselő, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy változatlanul hamisnak nevezi-e a vele kötött egyezségekről szóló papírokat, illetve milyen magyarázatot ad a Szabónéval közös svájci utazásra.

Fontos lenne tudni, hogy a hatóságokat érdekelte-e, hogy Kósa tett-e az üggyel kapcsolatban olyasmit, amely összeférhetetlen lett volna politikai funkcióival. Így ugyanis keletkezhet az embernek olyan érzése, hogy a bűnüldöző szervek nem is lenne érdeke feltárni az országgyűlési képviselő pontos szerepét az ügyben.