Meghosszabbíttatják a lélegeztetőgépek garanciáit

Zutyu 2021. július 18. 07:40 2021. júl. 18. 07:40

Kitartó érdeklődésünk hatására dolgozni kezdett az államigazgatás: felmérték a sosem használt lélegeztetőgépek garanciáit és ahol lehetett egy év hosszabbítást kértek.

A koronavírus első hullámában 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a magyar állam a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében. A hatalmas mennyiségű készülékért összesen 300 milliárd forintot fizettek ki a cégeknek, amelyek igazi kockázatot nem vállaltak, hiszen jellemzően 100 százalékos előleget kaptak a vásárláshoz. Kiderítettük azt is, a zömében kínai gyártók által szállított életmentő készülékeket ugyan aranyáron vásárolták meg, mégis mindössze egy éves garanciát kaptak rájuk.

Még májusban kezdtünk az ügyben közérdekű adatigényléseket beadva érdeklődni, azt tudakolva, tesznek-e az illetékesek bármilyen lépést azért, hogy a raktárban porosodó eszközök jótállását meghosszabbíttassák. A vevő Külgazdasági és Külügyminisztérium az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, a főigazgatóság pedig a külügyhöz irányított minket, így hónapokig csak a ping-pong ment, választ nem kaptunk.

Aztán a napokban csoda történt és kitartó érdeklődésünk hatására az Országos Kórházi Főigazgatóság felmérte a helyzetet a garancia fronton. „Az Országos Kórházi Főigazgatóság felmérte a saját, illetve a KKM által beszerzett lélegeztetőgépek jótállási és garanciális feltételeit. A KKM által több részletben beszerzett eszközök közül a legkorábban üzembe helyezett gépek 12 hónapos jótállása 2021. július hónapban fog lejárni. A szállításban és beüzemelésben érintett cégeket indikatív ajánlattételre
kérte fel az OKFŐ a jótállás további egy évvel történő meghosszabbítására”
– írták.

Hogy ez sikerült-e, az nem derült ki a válaszukból. Mindenesetre az elmondható, munkára ösztökéltük az államigazgatást, hogy lépjen a lélegeztetőgépek garanciáinak ügyében. A magyar kormány ugyanis rájött, hogy túlvásárolta magát ezekből az eszközökből és időről-időre próbál megszabadulni tőlük. Eladni nem sikerült eddig egyetlen készüléket sem, ezért ajándékba próbálja elsózni. Így, hogy jó eséllyel újabb egy évig lesz a gépeknek garanciájuk, nagyobb sikereket érhetnek el, mintha a sosem használt eszközökre még jótállás sem lenne.