Megint készül a választási csalás az ukrán határnál

HírKlikk 2019. október 2. 08:29 2019. okt. 2. 08:29

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 15-20 ezerre becsülhető az Ukrajnából honosítottak száma, s egy önkormányzati választáson akár 1-2 szavazattal is lehet nyerni” – mondja a Tiszabecsen készült riport egyik megszólalója. A Partizán által készített helyszíni riportfilmben az is elhangzik, hogy Tiszabecsen és Záhonyban sikerült megnézni a helyi választási névjegyzéket, s ebből kiderült, hogy csak ezen a két településen egyenként többszáz kettős állampolgársággal rendelkező, de életvitelszerűen nem ott tartózkodó ember került fel rá.

Egy helyi rokkantnyugdíjas elmondja, hogy névjegyzékben 1171 fő szerepel, miközben Tiszabecs lakossága nincs is annyi. Becslése szerint köztük mintegy 400 lehet a fiktív, kárpátaljai kettős állampolgár.

Mint elhangzik: ahhoz, hogy valaki az önkormányzati választáson szavazhasson, elég annyi, hogy egy ideiglenes lakcímet bejelentsen – ehhez pedig egy dolog kell csak, hogy valaki aláírja azt a papírt. A nyilatkozók szerint érthető, hogy sokan – főleg a közmunkások – adják ehhez az aláírásukat, a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek ugyanis anyagilag is rá vannak szorulva erre.

Két éve tette a tömeges bejelentéseket lehetővé a helyi polgármester – mondja az egyik olyan megszólaló, akinek a szavaiból kiderül, hogy nála is vannak bejelentett ilyen érintett fiktív állampolgárok, az egyik telkén például 10-15-en. „Ha pedig a névjegyzékben benne van valaki, akkor a szavazatszámláló nem tud semmit sem tenni”, még akkor sem, ha hallható, hogy még magyarul sem tud az illető.

A megszólalók nem a fiktív állampolgárokat és a számukra címet biztosító helyi lakosokat ítélik el, mondván, itt pénzek, nem is kis pénzek forognak, egész hálózat működik. „Az Ukrajnában élő magyar állampolgárok közül sem a professzorok és az egyetemi tanárok jönnek szavazni, hanem a szegény rászorult emberek. Aki éhezik, az el fogja fogadni a pénzt” – hangzik el a mondat, értve ez alatt a határ mindkét oldalán érintetteket.

Forrás: Hírklikk