Megint megfenyegették a magyarokat Kárpátalján

HírKlikk 2020. december 14. 19:45 2020. dec. 14. 19:45

„Eljövünk értetek!” – üzenték az ukrán neonácik Péterfalván.

Hétfőre virradó éjszaka ismeretlen tettes(ek) magyarellenes, durva fenyegetést mázolt(ak) Péterfalván a községházára. A fordítás szerint „Kárpátalja az Ukrajna, eljövünk értetek.” Mindezt a Jobb Szektor nevű szélsőségesen nacionalista szervezet nevében – írja a 24.hu a Kárpátinfo.net és a Kárpáthír.com beszámolói alapján.

Péterfalva község a Facebook-oldalán tudatta, az erőszak, a nacionalizmus immár nem egy távoli, csak a tévében hallott fogalom, megjelent náluk is.

Néhány napja a Kárpátalja.ma szerkesztősége számolt be arról a fenyegető levélről, amelyben azt írták a kárpátaljai magyaroknak, hogy egy hetet kapnak Ukrajna elhagyására, különben mindenkit  megmérgeznek, „akár a patkányokat". 

Közben egyre feszültebb a magyar-ukrán viszony. Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, Kijev a legsötétebb, szovjet időket idéző eszközökkel félemlíti meg polgárait. A külügyminiszter arra reagált, hogy sajtóértesülés szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat hazaárulással vádolja az Ungvárhoz közeli Szürte képviselőit, amiért egy testületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt is.