Megint nagylelkűek voltak a magyar adófizetők: 311 millió forintért utaztatták Orbán Viktor barátait

Föld S. Péter 2023. október 10. 19:30 2023. okt. 10. 19:30

„Ha egy nagy világesemény van, akkor az adott ország meghívja a barátait” – ezt közölte a hallgatókkal még augusztusban Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnöknek egy ideje különös barátai vannak, ami nem meglepő, hiszen már évekkel ezelőtt elmondta, hogy mi, magyarok félázsiaiak vagyunk, keleten vannak barátaink, míg nyugaton idegennek érezzük magunkat. Ebből a megközelítésből érthető, hogy az idei augusztus 20-i ünnepre és az azzal egy időben zajló atlétikai világbajnokság megnyitójára csupa keleti „illiberális” vendéget hívtak meg, hivatalban lévő nyugat-európai politikust egyet sem. Még a visegrádi négyek vezetőit sem tartották fontosnak meginvitálni, akiket viszont igen, azok fejedelmi ellátásnak örülhettek, csak a szállításukra 311 millió forintot költött a kormány.

A meghívott vendégek névsora első ránézésre meglehetősen furcsa, második pillantásra pedig  ijesztő: személyes jelenlétével emelte az ünnep és a sportesemény fényét Recep Tayyip Erdogan török elnök, akivel Orbán Viktor a hivatalos tájékoztatás szerint gazdasági, biztonsági és védelmi ügyekben tárgyalt. A baltás gyilkos hazáját Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök képviselte, de eljött Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír, Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Aleksandar Vucic szerb elnök, Andrej Babis volt cseh kormányfő, Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Szadir Zsaparov kirgiz államfő, Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő, valamint Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság vezetője. (Végignézve a neveken, a legtöbbjükkel nem angolul, hanem oroszul lehetett a legkönnyebben szót érteni.) 

Évekkel ezelőtt Orbán Viktor és társulata elmenekült volna e díszes társaság láttán, ám változnak az idők, a fenti urak azóta az Orbán-kormány kiemelt partnerei és barátai lettek. Nem csoda, ha – bár bajban a gazdaság, és minden forintnak helye van – fejedelmi vendéglátásban részesítették a meghívottakat. Az elszállásolásuk és étkeztetésük költségeiről nincsenek adatok, de a közbeszerzési dokumentumokból kiderült, hogy az illusztris vendégek szállítása legalább 311 millió forintba került. 

Nem holmi mostanában alapított, csak a profitra gründolt cég intézte a szállításuk megszervezését, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a kiemelten fontos vendégek szállítási szolgáltatásainak beszerzését a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül intézte. Ők viszont két, az állami hirdetések piacán működő céget, a NER egyik fő kedvezményezettjének számító Balásy Gyulához köthető Lounge Event Kft.-t és a Visual Europe Zrt.-t bízták meg a lebonyolítással, mégpedig nettó 350, bruttó 444,5 millió forintért.  (A számok egy bruttó keretösszeget takarnak, aminek 70 százalékát biztosan lehívták, így jött ki, hogy legalább 311 millió forintba került az illusztris vendégek szállítása.)

Ennyi pénzért persze elvárható, hogy ne holmi bóvlit, hanem minőséget kapjon a vevő, azaz, a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Nos, a már számos alkalommal bizonyított Balásy Gyula cégei ezúttal sem okoztak csalódást, valóban minőségi autókat szervíroztak a megrendelőnek. A teljesség igénye nélkül: 52 felsőkategóriás VIP autót, 2 páncélautót, 74, 6-8 fő befogadására alkalmas középkategóriás kisbuszt, 70 középkategóriás gépkocsit, valamint 4 darab felsőkategóriás kisbuszt.

Elnézve a kért mennyiséget, s tekintettel a minőségre, szabad szemmel is jól látható, hogy a kormány ezúttal sem pazarolta az adófizetők pénzét. Ennyi drága személygépkocsit és kisbuszt nehéz lett volna ennyiért máshonnan kölcsönözni, elmondható tehát, hogy mint mindig, a kormány ebben az esetben is felelősen gazdálkodott a magyar adófizetők pénzével, akik ennél fogva a továbbiakban is vakon bízhatnak abban, hogy jó helyre kerülnek az adóforintjaik. Pazarlásról szó sem lehet, lenyúlásról pedig még annyira sem.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom