Meglepődött Orbán, amikor nem tudta megszerezni Hadházy tábláját

Föld S. Péter 2019. október 23. 07:32 2019. okt. 23. 07:32

Nagyon meglepődött Orbán Viktor, amikor nem tudta megszerezni Hadházy Ákos független képviselő tábláját. Nem szokott ehhez hozzá a miniszterelnök, idáig az volt a dolgok rendje, hogy amit meg akart szerezni, az övé lett. Most Hadházy táblájára fájt a foga Orbánnak, amire az volt ráírva, hogy „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.”

A tábla igazságtartalmát most nem taglalnánk. Mármint, hogy túl sokat lopott-e Orbán, vagy sem. Minden relatív. Mi az, hogy sok? Mészáros Lőrinc vagyona sok vagy kevés? És mi van akkor, ha nem mind lopott holmi, ami annak látszik. Van közte munkával szerzett jószág is.

Jó, csak vicceltünk. Nem vagyunk ezzel egyedül, számos mém született a parlamentben hétfőn történtekről. A politikai humor sajátossága ugyanis, hogy a hatalmon lévők kárára nevetnek az emberek. Ez így van mióta világ a világ, mert máshogy nem is lehetne. Nem volna értelme az elnyomottakon, a hatalom nélkülieken élcelődni. Vannak erre is kísérletek, de az ilyen poénokon nem nevet senki, a kormánypárti viccmestereken legföljebb szánakoznak az emberek.

A humor, bárki is van kormányon, mindig ellenzéki. Orbán Viktort, Semjén Zsoltot, Németh Szilárdot, vagy éppen Kövér Lászlót nagyon jól ki lehet röhögni, mert jelenleg övék a hatalom, ha valami rosszat mondanak, vagy tesznek, milliók viselik a következményeket. Borkai Zsolton is jól lehet szórakozni, de rajta már nem sokáig. Amint a Fidesz végleg és visszamenőlegesen is megválik tőle – és ez állítólag csak napok kérdése – már nem mulatságos lesz, hanem nevetséges. Lyukas zoknija bárkinek lehet, de ha mindez egy köztiszteletben álló polgármester meztelen hátsójával párosul, akkor az bizony vicces.

A politikai humor tehát él és virágzik, csak a kabarék színpadáról áttevődött a virtuális valóságba. Ha valami érdekes történik a politikában, fél óra sem kell hozzá, és mémek tömkelege lepi el az internetet.

Jut eszembe a legújabb pesti vicc: Orbán valójában nem is akarta elvenni Hadházy Ákos tábláját. Az csak hozzáragadt, mert a miniszterelnöknek enyves volt a keze.