Meglepő szegénységi adatok Németországban

HírKlikk 2020. augusztus 15. 13:54 2020. aug. 15. 13:54

Nyugaton gyorsabban növekszik a szegények száma, mint keleten

A hvg.hu a Deutsche Welle ínformációi alapján arról számol be, hogy a lakosság csaknem egynegyede szegénynek számít Brémában, azaz havi jövedelme nem éri el az átlag 60 százalékát, ami 1074 euró havonta. A kikötővárosban 24,9 százalékra nőtt a szegénységi küszöb alatt élők száma. Tíz éve ez még csak 20,1 százalék volt. Minden nyugati tartományban, sőt, Berlinben is ez a tendencia tapasztalható, ráadásul, ezek a tavalyi állapotot mutatják, vagyis idén a koronavírus-járvány miatt, minden bizonnyal tovább romlott a helyzet.

Különösen olyan helyeken romlott a helyzet, ahol állami támogatásra volt szükség a munkahelyek megőrzésére. A német kormány közel 7 millió állást mentett meg a támogatói programjával, de hosszú távon nem vállalhatja ilyen sok munkahely fenntartását. Ez pedig komoly gondokat okozhat a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában is, ahol a szegénység már tavaly is elérte a 18,5 százalékot.

Németország pénzügyi központja Frankfurt, ami Hessen tartományban található, de meglepő módon, itt is nőtt a szegények száma. A legjobb a helyzet a két délnémet tartományban: Baden-Württembergben és Bajorországban, de a szegények száma ott is elérte a 12 százalékot.

Forrás: HVG