Megmutatják, hogy nem lehet elhallgattatni a diákokat és a pedagógusokat

Millei Ilona 2023. június 16. 14:50 2023. jún. 16. 14:50

Azt péntek reggel még nem lehetett tudni, hogy a parlament rendkívüli ülését zavarja-e majd a Kossuth téren az oktatásért, Magyarország jövőjéért tüntetők hangja, de az biztos, hogy az Egységes Diákfront még egyszer megpróbált rávenni diákot, pedagógust, szülőt és mindenkit, hogy vegyen részt a tüntetésen. A TASZ is megnyugtatta a készülőket, hogy jogi képviselőik jelen lesznek a Kossuth téren, s ha kell, hozzájuk tudnak segítségért fordulni. Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője és Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is úgy gondolja, továbbra is hallatni kell a hangjukat.

Az Egységes Diákfront még reggel, nem sokkal 8 óra után a következő posztot tette közzé a Facebookon:

„Mutassuk meg a kordonkormánynak, hogy nem hallgattathatnak el minket!

Kedves Diáktársaim, Tanárok, Szülők és Kordonkormány!

Hadd győzzelek meg Titeket a pénteki tüntetésről. Engedjétek meg, hogy átadjam, milyen érzések kavarognak bennem, miután országszerte benyújtották a bosszútörvényt.

Az idei tanév elején megkaptuk a világ egyik legcukibb idegennyelvtanárát. Szeptembertől támogatott minket, ahol csak tudott, segített, legyen szó akár a tananyagról, akár a nagybetűs ÉLET problémáiról. Figyelembe vette, ha padlóra kerültünk, eltolta a dolgozatokat, haladékot adott a határidőre.

A hétfői napon felállt tanári székéből (ezzel is jelezve, hogy fontosat készül mondani) és remegő hangon egy mondat hagyta el a száját; „Jövőre nem leszek a tanárotok, elmegyek az iskolából.”

Könnyes szemeket és halk szisszenéseket kapott „válaszul”, igazából a sokktól megszólalni sem nagyon tudtunk.

A szerdai napon ért minket egy még nagyobb érzelmi lavina. Osztályfőnöki órán voltunk, az ofő befejezte az infók átadását, ő is felállt, mutatva, hogy lényegeset szeretne mondani. Szemei megteltek könnyel, szavai alig érthetőek voltak: „Véget ért a közös utunk. Elfáradtam.”

Ennyi volt az összes, amit tudott mondani. Hangja elcsuklott, többet nem bírt mondani, közösen sírtunk tovább, még egy órával ezután, az iskola folyosóján is.

Diákok és tanárok ezrei szembesülnek hasonló nehézségekkel, szeretett tanáraiktól, tanítványaiktól történő elbúcsúzásnál. Lehet, hogy a Te gyermeked, a Te testvéred, a Te barátod, a Te anyukád, a Te apukád, lehet, hogy Te magad is szembe kell nézz a bosszútörvény hatásaival. Ha ez szerinted sincs így rendben, kérlek Téged; Diák, Szülő, Felelős Állampolgár és Tanár, gyere el a pénteki tüntetésre, mutassuk meg a kordonkormánynak, hogy nem hallgattathatnak el minket, erősebbek vagyunk, mint eddig bármikor!”

Egyébként a tüntetőket a Társaság a Szabadságjogokért arról biztosította, jogi megfigyelőik ezúttal is a helyszínen lesznek, hogy azonnali jogi segítséget tudjanak nyújtani a tüntetőknek. A tüntetés napján egész nap elérhetők forródróton is, mint írták: „a tüntetéseken való részvételre, a tüntetők és a rendőrök jogaira különleges szabályok vonatkoznak. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy tájékozódjon a www.tasz.hu/tiltakozz oldalon, mielőtt tüntetni megy, és írja fel a forródrótunk számát +36 30 722 3356 arra az esetre, ha egy tüntetésen azonnali jogi segítségre lenne szüksége!”

Nagy Erzsébettől, a PDSZ országos választmányának ügyvivőjétől megtudtuk, természetesen ő is ott lesz a tüntetésen. Megkérdeztük tőle, szerinte zavarni fogja-e a parlamenti ülést a Kossuth téri tüntető tömeg hangja. Nagy Erzsébet szerint a hatalmat semmi sem zavarja. Úgy látja, talán egyedül a pénz, de még az sem annyira, hogy az elzárt pénzcsapok ellenére visszavonnák a státusztörvényt. Szerinte most már a „meghosszabbítjuk Bicskéig” pszichológiai esete forog fenn, annyira szürreális, abszurd döntések születnek, és olyan szinten nem lehet bennük logikát találni, hogy ez már tényleg csak bosszú, a „majd én megmutatom, hogy itt az lesz, amit én akarok” mentalitás. Mint mondta, ezen már tényleg csak orvos tudna segíteni. Egyébként nem érdekli őket, mi történik a közoktatással, nem érdekli őket a színvonal esése, az sem, hogy hány pedagógus marad a pályán, egyáltalán ki megy be órát tartani. A lényeg az, hogy meg legyen regulázva, fogja be a száját, „kuss legyen és alapállás”, és hogy kellőképpen bosszút tudjanak állni azokon, akik mégis csak kinyitják a szájukat. 

Nagy Erzsébet is fölszólal az esti tüntetésen, többek közt el fogja mondani, hogyan lehet kivédeni, ha valaki nem akar a státusztörvény hatálya alatt dolgozni, hogyan tudja valaki megszüntetni úgy a jogviszonyát, hogy saját magával ne szúrjon ki. Arról is szót ejt majd, hogy mióta itt a pedagógusok a státusztörvény ellen harcolnak, elszáguld mellettük egy másik vonat, amit úgy hívnak, hogy „modern közoktatás”. Addig, amíg máshol arról vitatkoznak, hogy a ChatGPT-t és mindenféle új jelenséget figyelembe véve hogyan lehet átalakítani az oktatást, hogyan lehet új módszereket kitalálni, a pedagógusokat a pályán tartani, addig nálunk a büntetések, a szankciók mennek, és a XIX. századba csúsztunk vissza. 

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint a Parlamentet már amúgy is hermetikusan lezárták a mai napra, szerinte „még a kulcslyukakat is betömték”, de nem hiszi, hogy a tüntetés hangja zavarni fogja a honatyákat és honanyákat. Ha sokan lesznek a demonstrálók, az lehet, hogy tudatilag frusztrálóan hathat a kormánypártokra. S hogy eltérítheti a nagy tömeg a fideszeseket? Ezt nem tudni, de szerinte nem szabad a „minek, úgyse sikerül” filozófiáját vallani, mert akkor tényleg „az utolsó kapcsolja le a villanyt” állapot áll elő. Szerinte minden formában hallatniuk kell a hangjukat, ki kell fejezniük a nemtetszésüket. 

Mint mondta, azt persze ők sem értik, miért olyan fontos a státusztörvény ebben a formában a kormánynak. Emlékeztetett rá, az Európai Bizottság először finoman, most már egyre határozottabban jelzi, hogy ez a státusztörvény nem segíti hozzá Magyarország kormányát, hogy az európai forrásokat le tudja hívni. Az alelnök szerint a miértet valószínűleg a NER filozófiájából, és az „egoharcos” megközelítésből lehet levezetni.