Megpróbáltuk megtudni, hogy Orbánnál bevált-e a Sinopharm

NVZS 2021. július 21. 07:00 2021. júl. 21. 07:00

Orbán Viktor – legalábbis a PR-stábja által közzétettek szerint – a kínai Sinopharm vakcinát kapta meg, az első adagot február 28-án, a másodikat (bár ezt nem jelentették be, de könnyen kiszámolható) március 25-e tájékán. Azaz, augusztus 1-je után, ha igényli, azonnal megkaphatja a harmadik oltását. Igaz, a maga 58 évével még éppen, hogy nem tartozik a 60+ korosztályhoz, amelynek a harmada alaposan ráfázott, miután a rákényszerített kínai vakcina nem alakította ki a megfelelő védettséget, ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok szerint Orbán korosztályának tagjai számára sem feltétlenül vált be a Sinopharm. Megpróbáltuk megtudni, megvizsgálták-e, hogy a kormányfőben kialakult-e a Covid-védettség, illetve, hogy szándékában áll-e felvenni a harmadik oltást is, s ha igen, ismét Sinopharmmal, vagy esetleg más vakcinával képzeli ezt el.

„...85 százaléka van átoltva az idős embereknek, a 65 év felettieknek, tehát van 15 százaléknyi idős ember, aki nincs átoltva, ők veszélyben vannak...aki nem vette föl az oltást, ma nagyobb veszélyben van, mint a járvány során eddig bármikor, mert ez a legagresszívabb variáns, ami megjelent. És az, hogy a többiek be vannak oltva, de személy szerint valaki nincs, ez a be nem oltott számára semmilyen segítséget nem jelent, ő ugyanolyan veszélyben van vagy nagyobb veszélyben, mint bármikor korábban” – fejtegette eléggé önleleplező módon a védettség hiányának az árnyoldalait Orbán Viktor legutóbbi, múlt pénteki Kossuth rádiós „interjújában”.  Azokra a százezrekre azonban elfelejtett kitérni vagy talán nem gondolta fontosnak szót pazarolni rájuk, akik ugyan tisztességesen felvették mindkét oltást, de akiknek – a kormány nem világos (csak sejthető) megfontolása miatt – kizárólag a Sinopharm jutott. 

Elsősorban a hatvan éven felüli honfitársaink váltak ennek a kormányzati húzásnak az áldozatává, azok, akik annak ellenére kapták ezt a vakcinát, hogy annak kínai gyártója sem ajánlotta azt ennek a korosztálynak. Nemzetközi tapasztalatok és hazai vizsgálatok szerint nem véletlenül: mintegy negyedükben-harmadukban nem is alakult ki megfelelő védettség az oltás után (sőt, egy friss nemzetközi tanulmány szerint – amit a Telex ismertetett – a 80 éven felüliek felénél lehetnek gondok). Miután jelentések szerint eddig mintegy 570 ezer hatvan feletti magyar kapott két adag Sinopharmot, ez annyit jelent, hogy 140 000-170 000 hatvan év feletti magyar nem védett a koronavírussal szemben. 

Azt persze nem tudhatjuk, hogy a hatvan év alatti Sinopharmmal beoltottaknál (a számuk durván 485 ezer) hogyan alakult ki/vagy hogyan nem a védettség, tömeges vizsgálatról ugyanis körükben nem tudni. Amit azonban több, mint sejtünk: Orbán Viktor védettségére rendelkezésre állnak az információk. Ezért két napja levélben fordultunk Havasi Bertalanhoz, ám sajnos eddig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ezt írtuk:

Orbán Viktor miniszterelnök világosan és jó előre tudatta a magyarokkal, hogy ő a legjobban a kínai Sinopharm vakcinában bízik, s ezért azzal oltatja be magát (illetve be is mutatta, hogy azzal oltatta be magát). A múlt pénteken (azt követően, hogy napvilágot látott a védettséget vizsgáló, a főváros által végzett lakossági tesztelés nem túl biztató eredménye, illetve a Semmelweis Egyetem vizsgálatának a fentiekhez képest mást kimutató elsődleges eredménye) azt is bejelentette, hogy jöhet a harmadik oltás. Miután nem a 60 év felettiekről van csupán szó, ezért a következőket kérdezem:

1. Elvégezték-e a koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatot/antitest vizsgálatot Orbán Viktornál?

  • Ha nem, miért nem?
  • Ha igen, melyiket?
  • És mi lett az eredménye?

2. Hamarosan letelik a négy hónap Orbán Viktor második oltása után (az első február 28-án kapta, a másodikat – a protokoll szerint vélelmezhetően – 28 nappal később), felveszi-e a miniszterelnök a harmadik oltást?

  • Ha igen, mit adat be magának? Sinopharmot?
  • Vagy mást? Mit?
  • És miért pont azt?

3. A pénteki miniszterelnöki interjúból az derült ki, hogy ezúttal az orvosokra, szakértőkre bízzák, hogy ki, melyik vakcinát kapja meg. Tavasszal még (lelki megfélemlítéssel, zsarolással, PR-kampányokkal) ráerőltették az emberekre a Sinopharmot, pedig szakemberek előre figyelmeztettek arra, hogy az idősebbeknek nem szabadna beadni ezt a vakcinát.(A beoltott idősek durván a harmadánál nem is alakult ki védettség). Tervezi-e a miniszterelnök úr beismerni, hogy ő és a kormánya hibázott, illetve tervez-e bocsánatot kérni az érintett magyar áldozatoktól (és most nem a halálos áldozatokról beszélek, hanem „csak” azokról, akik nem kapták meg az oltás után remélt és várt védettséget)? Vagy olvassunk a sorok között, és vegyük a pénteki Kossuth rádiós interjújában általa elmondottakat beismerésnek? („...tehát nem tudjuk átvállalni ezt a felelősséget. Itt is egymással versenyző elméletek vannak, meg még a gyógyszergyártók érdeke is. Nyilván mindenki azt szeretné, hogyha az ő vakcináját használnák harmadik oltásként. Az egyik vélemény szerint az a jó, hogyha különböző oltásokat kombinálnak, a másik vélemény szerint ennek nincsen jelentősége. Ezt mi nem tudjuk eldönteni, ezt a politika nem tudja eldönteni, ezt az orvos szakemberekre kell bíznunk.”)

Miután Orbán Viktor az ország első számú vezetője, egészségi állapota, veszélyeztetettsége közügy, mindenkire tartozik. Ezért kértünk választ a fenti, talán túlságosan személyesnek tűnő kérdésekre, amelyek megválaszolása azonban – véleményünk szerint – Orbán Viktor kötelessége lenne. Merthogy közügy az arra vonatkozó információ, hogy védett-e a magyar kormányfő. 

Ha megkapjuk a válaszokat, természetesen tudatjuk az olvasóinkkal.