Megtakarítást hazudnak a gázszámlán, miközben a családok három-négyszeres díjat fizetnek

HírKlikk 2023. szeptember 5. 06:30 2023. szept. 5. 06:30

„Kész átverés és hazugság!” – jelentette ki a gázszámlák „rezsiboxában” az állítólagos megtakarítás alapjául megjelölt gázárról Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Önkényes ármegállapításról van szó. (…) Az MVM saját maga által megállapított versenypiaci árat tüntet fel” – mondta a szocialista politikus.

Az MVM számlamagyarázó képlete szerint a cég a 2022. december 31-ig meghatározott 1020 forint/köbméter világpiaci árral számolja az úgynevezett „megtakarítást”, miközben jelenleg 130 forint/köbméter körül van a gázmolekula világpiaci ára – mondta el Tóth Bertalan.

Ez alapján írnak több tízezer forint „megtakarítást” a „rezsiboxba”, miközben az érintett családok a jelenlegi tőzsdei árakhoz viszonyítva három-négyszeres díjat fizetnek – folytatta.

Ez az a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, amit ő kifogásol, ezért tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amely be is fogadta a bejelentést – mondta a politikus.

Úgy folytatta: ha a 130 forintos jelenlegi piaci árhoz hozzászámoljuk a 35 forintos rendszerhasználati díjat és a 27 százalékos áfát, még akkor is csak 210-235 forint között mozgott a köbméterenkénti gázár az elmúlt időszakban, az MVM „mégis 1020 forintot ír bele”.

Az MSZP frakcióvezetője rámutatott: az átverés része az is, hogy Magyarországon három olyan szolgáltató is van, amely jogosult lenne lakossági piaci gázszolgáltatásra, „de hát miért válasszon más szolgáltatót a fogyasztó, mikor folyamatosan azzal szembesül, hogy milyen (…) mázlija van, hogy az állami tulajdonban lévő MVM Nexttől tudja vásárolni a gázt és milyen megtakarítása van; tehát ez kész átverés és hazugság.”

Elmondta: ez a számlázás közel 100 ezer családot érint, akik éppen azért választották az átalánydíjas fizetést, hogy a költségeik kiszámíthatók legyenek – erre épp a nyaralás előtt, vagy a nyaralásuk kellős közepén kaptak a nyakukba egy több mint százezer forintos számlát.

Arra a közbevetésre, hogy az úgynevezett „rezsicsökkentett” ár még mindig a világpiaci ár alatt van, Tóth példaként egy 2500 köbméter gázt fogyasztó háztartást hozott, melynek fogyasztása éves szinten 5-600 köbméterrel meghaladja az átlagfogyasztást. Mint mondta, a „rezsicsökkentett” 103 forintos és az átlagfogyasztás fölötti több mint hétszeres, 767 forintos árat vegyítve nekik már most is 3-400 forintos köbméterárat kell fizetniük, ami lényegesen magasabb, mint a rendszerhasználati díjjal és áfával megfejelt világpiaci ár.

Kérdésre szintén „kész átverésnek” minősítette a napelemes háztartásokkal való kormányzati bánásmódot: mint mondta, az Orbán-kormány 214 ezer családot hozott abba a helyzetbe, hogy a családok befektettek, hitelt vettek föl napelem telepítésére, azzal számolva, hogy a befektetésük megtérül, de ez nem várható.

„Volt államilag támogatott, kamattámogatott hitel, amit fölvettek családok, és azzal szembesülnek, hogy soha nem fog megtérülni ez a beruházásuk. Ez, azt gondolom, hogy nem a zöldenergia, vagy az orosz gáztól való függetlenségnek a megteremtése” – mondta.

Ráadásul – mutatott rá: a „Tiborcz-féle” napelem-erőműveknek garantált 40 forint körüli árat fizetnek az áramért, a házi erőműveknek meg csak 5 forintot.

Hogy mi a különbség a házi erőmű, meg Tiborcz István erőműve között, azt „sajnos tudjuk”, de meg fogja kérdezni a kormányt a Parlamentben – mondta a szocialista frakcióvezető, hozzátéve: a Magyar Szocialista Pártnak „lesz bőven” kezdeményezése energiaügyekben is az Országgyűlésben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom