Megtiltották a szájmaszk viselését az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozóinak

HírKlikk 2020. március 31. 09:57 2020. márc. 31. 09:57

Lényegében megtiltotta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) dolgozói számára az egészségügyi maszkok használatát az intézmény vezetése – erről árulkodik egy, a Magyar Hang birtokába került levél, amelyet az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Sándor írt még március 12-én.

A levél szerint, „mivel az egészségügyi intézményekben, kórházakban alkalmazott maszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük tovább terjessze a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzéstől”, ezért az OVSZ munkatársai nem viselnek szájmaszkot.

A lap szerint, ugyanazon a napon egy másik írásos iránymutatást is kaptak az intézmény vezetői. Eszerint

„Donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon.”

Hogy miért nem viselnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai, arról a Véradás.hu oldalon is tájékoztatást ad az OVSZ. Ennek tartalma megegyezik a dolgozóknak kiküldött levélben foglaltakkal, bár kifejezett tilalomról nem esik benne szó – jegyzi meg a lap.  

A Magyar Hang értesülései szerint az OVSZ munkatársainak nemcsak a fertőzés továbbadását megakadályozó egyszerűbb maszkok viselését tiltják az egészséges intézmény látszata kedvéért, hanem az esetleg saját maguk számára védelmet biztosító FFP2-es és FFP3-as maszkokat is. 

Forrás: Magyar Hang