Megtudtuk, hogy mikor oltatja be magát Orbán

Föld S. Péter 2020. december 30. 17:10 2020. dec. 30. 17:10

Nem maradtak hiteles információ nélkül azok a magyar emberek, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mikor oltakozik Magyarország miniszterelnöke. „Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül” – közölte a sajtó érdeklődésére mindig készséggel és informatívan válaszoló Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Lefordítjuk magyarra a közlést: Kapjátok be!

Kapjátok be, mert nincs közötök hozzá! Kérdezni lehet, örüljetek, hogy ehhez még van jogotok, rendes, tisztességes válaszra azonban ne számítsatok, ahhoz ti túlságosan kevesek vagytok. Ezt üzente Havasi Bertalan a magyar embereknek. Úgy tett, mintha nem tudná, hogy a sajtó nem a saját kíváncsiságát szeretné kielégíteni, amikor az adófizetők pénzéből élő politikusokat kérdezi, hanem a nyilvánosság képviseletében várja a válaszokat. Ám a valódi sajtó munkatársai a legtöbbször ilyen cinikus, pökhendi, lekezelően semmitmondó válaszokat kapnak, néha meg– mint most Áder János hivatalától – ilyeneket sem. Az államfő nyilván már a tőle megszokott, tartalmas újévi beszédére készül, hogy minél flottabbul tudja majd elmondani Weisz Fanni jeltolmács társaságában a következő esztendőre érvényes jókívánságait és intelmeit.

Azt azért jó érzéssel vettük tudomásul, hogy Orbán nem tolakszik a többi magyar ember elé, nem követel magának előjogokat, nem akar első lenni az egyenlők között. Ellenkezőleg: azt sugallja, hogy ő is olyan, mint bárki közülünk. Kivárja a sorát a postán, bankban, hentesnél, péknél, vagy épp az oltakozásnál, eszébe sem jut, hogy protekciót vegyen igénybe. Dicséretes dolog ez a szerénység és puritánság egy miniszterelnöktől, és még akkor is üdvözlendő, ha az oltás körül sok a bizonytalanság, és különösen a kormány által – ki tudja miért - preferált orosz vakcinával szemben nagy a bizalmatlanság. (A kínai vakcináról mostanában kevesebbet hallani). 

Zuzana Caputová szlovák államfő, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, valamint Joe Biden megválasztott amerikai elnök az elsők között oltatta be magát, de ők köztudottan olyan emberek, akik az olcsó népszerűséget hajhásszák, ahelyett, hogy Brüsszellel hadakoznának és a migránsoktól védenék meg országuk polgárait.

Nem tudtuk meg tehát, mikor oltakozik a magyar miniszterelnök. Békeidőben nem is volna ennek jelentősége, csak hát, mint említettük, nagyfokú a bizalmatlanság az oltás iránt, és ha tényleg a vakcina a megoldás a vírus ellen, akkor ezt a bizalmatlanságot kellene valamilyen módon eloszlatni.

Ahogy Orbán a nyár elején meghirdette a Több Balaton, kevesebb Adria jelszót, úgy most mi is előállunk egy tiszteletteljes javaslattal, amellyel valamelyest vissza lehetne szerezni az oltások iránti megcsappant bizalmat. Javaslatunk, a kormányfői szlogen mintájára így hangzik: Több tájékoztatás, kevesebb hazugság!