Megy a helykeresés Brüsszelben a választások előtt

HírKlikk 2024. május 27. 16:00 2024. máj. 27. 16:00

Von der Leyen és Orbán is szövetségeseket keres az Európai Unióban, ezért mindkettő udvarol Meloninak. A Bizottság elnökének az újraválasztáshoz van szüksége rá, a magyar vezető pedig keresi a helyét Strasbourgban a jobb, illetve szélsőjobb közötti mezőben. Az olasz kormányfő azonban hallgat, meg akarja várni a választás eredményét.

Az EUObserver szerint Orbán Viktor célja, hogy „Brüsszel-ellenes frontot” hozzon létre más szélsőséges vezetőkkel, például Melonival közösen. Bár bejelentette, hogy belép az Európai Konzervatívokhoz és Reformerekhez, azaz az Olaszország Fivérei fémjelezte pártcsaládba, de még korántsem biztos, hogy ott lesz a helye a következő törvényhozásban.

Le Penék egyik EP-képviselője elárulta, hogy ők testvérpártként tekintenek a Fideszre. Ám az bizonyos, hogy a magyar kormányfő ideológiailag Melonihoz áll közel. A Római Egyetemről az egyik professzor szerint ehhez a közös alapot a határok, a nemzeti szuverenitás, valamint a hagyományos értékek védelme adja.

Viszont sokban befolyásolhatja még a lehetséges együttműködést, hogy ellentétesen vélekednek Ukrajnáról és ez nagyban megszabja az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyt is. További különbség, hogy Meloni egyetértésre törekszik Brüsszellel, magyar kollégája viszont folyton élezi az ellentéteket. Odahaza persze az olasz vezető is beveti a populizmust az EU ellen, de az európai fórumokon egészen másként viselkedik.

A már említett szakértő ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy von der Leyenben, Orbánban és Meloniban is közös a cinizmus. Mind a hárman bármit elkövetnek, hogy hatalmon maradjanak. Akár még teljesen új szövetségre is kaphatóak, és kijátsszák az összes lehetséges lapjukat.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom