Mellár Tamás szerint az egyetemi modellváltás az állami vagyon magánosítása

HírKlikk 2021. április 8. 11:14 2021. ápr. 8. 11:14

Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint az egyetemi modellváltás valójában arról szól, hogy az állami vagyont ellenérték nélkül magánosítják, a kormány bizalmasait leválthatatlan módon beültetik az alapítványok kuratóriumába, és felkészülnek az uniós támogatások „lenyúlására".

Az Országgyűlés csütörtöki ülésnapján napirend előtt úgy vélte, a kormány kapkodva igyekszik megszállni a tudományos életet, és nem egy korszakos átalakításról van szó, hanem arról, hogy minél gyorsabban tudják elfoglalni az egyetemeket. Ez azt jelenti, hogy a kormány már abban sem bízik igazán, hogy 2022-ben megnyerheti a választást, ezért igyekszik most gyorsan lépni – fogalmazott.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az előző kormány rossz válságkezelési stratégiájának vesztese volt az oktatás is, de most, egy világjárvány idején Magyarország van olyan állapotban, hogy soha nem látott forrásokat tegyen a felsőoktatásba.

Elmondta: az ellenzék politikai szempontból támadja az átalakítást, de a tények azt mutatják, hogy annyi uniós forrást szánnak a felsőoktatásnak, amennyit korábban soha, és nincs még egy olyan ország Európában, amely ezekből a forrásokból ennyit költene a felsőoktatás megújítására.

Forrás: MTI