Meloni nem fasiszta, de rengeteg okot ad aggodalomra

HírKlikk 2022. szeptember 27. 20:05 2022. szept. 27. 20:05

Az új olasz kormány miniszterelnöke Giorgia Meloni lesz, akinek a pártja a II. világháború utáni olasz fasizmus hamvaiból kelt új életre. Meloni bajkeverő etnonacionalista, felemelkedése az olaszországi választáson sokkolta Európát, és aggodalmat váltott ki, hogy Róma lehet a sérülékeny pont Nyugat-Európa eltökéltségében, hogy szembeszegül Oroszország véres ukrajnai háborújával – írta a liberális amerikai The Washington Post szerkesztőségi cikkében. 

Túlzás lenne Melonit fasisztának tekinteni. Elvetette korábbi Putyin-csodálatát, és attól kezdve eltökélten támogatta a NATO Ukrajnának nyújtott segítségét – bár ugyanez nem mondható el várható koalíciós partnereiről. Mérsékelte korábbi retorikáját is, ami azt érzékeltette, hogy meg akarta osztani Európát. Ennek oka talán az, hogy Olaszországnak nagy szüksége van a hatalmas uniós támogatásokra egyebek mellett az újjáépítési alapból – írja a The Washington Post

Mindezek ellenére is rengeteg ok van az aggodalomra Meloni miatt, aki a világ egyik legnagyobb gazdaságát irányítja majd, noha nincs jelentős kormányzati tapasztalata. Ő csak a legutóbbi azoknak a szélsőségeseknek – a francia, a svéd és a magyar nacionalisták – sorában, akik az idén jól szerepeltek az európai választásokon. Meloni győzelme újabb bizonyíték arra, hogy a szélsőjobboldali vezetők felemelkedőben vannak a bevándorlással, gazdasági problémákkal küzdő kontinensen, amelynek a keleti szélén háromnegyed évszázada a legvéresebb háború dúl. Olaszországban alap a politikai felzúdulás: a II. világháború óta eltelt 77 évben az országnak 69 kormánya volt, Meloni miniszterelnöksége azonban vízválasztó. Éles bevándorlás-ellenes retorikát használ, arra figyelmeztet sötéten, hogy az etnikai olaszokat „lakosságcsere” fenyegeti, és a tengeri blokád lehetetlen ötletét hozta elő, hogy így akadályozzák meg, hogy arra nem jogosult embere elérjék az olasz partokat. Ez aligha működik majd, és mérgező a visszhangja a Meloni által egykor nyíltan csodált Mussolini diktátor éles antiszemitizmusának is. Intoleráns az LGBTQ emberekkel szemben is, akiknek ez megnehezítheti az életét az egyetlen nagyobb európai országban, ahol még nem engedélyezték az azonos neműek házasságát. A nézeteit családbarátnak állítja be, miközben kilátásba helyezte, hogy véget vet majd az azonos nemű párok általi örökbefogadásnak és a béranyaságnak. 

Pártjában és jobboldali koalíciós partnerei körül olyan személyiségek vannak, akik veszélyeztetnék a szabad és tisztességes választásokat, ha megtehetnék, sokan utánoznák Orbán Viktort, aki kibelezte országa demokráciájának kulcsfontosságú elemeit. Meloni kormányának azonban a parlamentben nem lesz meg a kellő többsége ahhoz, hogy belepiszkáljon az olasz demokratikus intézmények alkotmányos védelmébe. 

Egy Meloni-kormány veszélye Európára nézve abban van, hogy képes-e ellenállni Putyin igyekezetének, hogy letörje az ellene meghirdetett szankciókat. Az olasz gazdaság krónikusan vérszegény, és sok olasz megszenvedi majd, ha Moszkva növeli a nyomást. Ez teszt lesz majd Meloninak arra nézve, hogy mennyire tartja magát a vonalához, különös tekintettel arra, hogy koalíciós partnerei közül Salvini ellenzi a szankciókat, Berlusconi pedig egyenesen Putyin védelmezője. Washingtonnak, a NATO-nak és az EU-nak fel kell használni jelentős nyomásgyakorlási potenciálját, hogy Meloni gerince egyenes maradjon – üzeni a The Washington Post.

Forrás: Hírklikk