Rossz hírt kaptak a fával fűtők

HírKlikk 2023. szeptember 14. 03:45 2023. szept. 14. 03:45

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni. A NEFAG vezérigazgató-helyettese szerint ebből kifolyólag a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

A tavalyi évhez képest mérsékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva, nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet – mondta a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A szakember kiemelte, hogy amint az ősz hidegebb napjaiba belépünk, ismét beindul a faértékesítés, ahogy az szokott lenni. A jelenlegi információk alapján, egy átlagos évre számítanak a vállalatnál, mindenkit ki fognak tudni szolgálni, nincs kilátás fahiányra. Az árak kapcsán a szakember arról beszélt, náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél. A 2023-as árakat a NEFAG Zrt. egy előzetes piackutatást követően határozta meg, a térség többi erdőgazdaságának, magánértékesítőjének köbméteráraihoz képest.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek szintén jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben – magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A lágy lombos tűzifa-alapanyag ára 2023 őszén nettó 18.000 Ft/m3 környékén alakul, a keménylombos tűzifa-alapanyag átlagára pedig nettó 30.000 Ft/m3. A „konyhakész” tűzifa – amelyet például a Tüzépeken is árusítanak – ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt – hívta fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. Közölte azt is, hogy amennyiben az idei évben is maximált árat állapítanak meg a tűzifára a parkerdő felkészült a program ismételt lebonyolítására. Ugyanis Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly szeptember nyolcadikán jelentette be, hogy hatósági árat vezetnek be a tűzifára tíz köbméternyi mennyiségig a lakossági vásárlóknak. Akkor ezek a köbméterárak voltak központilag érvényben: keménylombos: 30 000 Ft, lágylombos: 19 000 Ft, fenyő: 19 000 Ft.

Ha valaki nem akar, vagy nem tud vesződni a tüzelő felhasogatásával, akkor neki azért a fentieknél magasabb árat kell fizetnie. Manapság egy köbméternyi tűzifa 60 ezer és 75 ezer forint közötti áron mozog a piacon. Több nagy barkácsáruház is kitette már a kínálatba a kalodás fát, és jellemzően 1,7 köbméternyit adnak 99 ezer forintért. Ez leosztva annyit tesz, hogy kb. 58 ezer forintra jön ki egy köbméternyi, úgyhogy érdemes megnézni az áruházi ajánlatokat is!