Menet közben nem cserélünk lovat – Orbán Viktor legütősebb mondatai 2023-ból

Föld S. Péter 2023. december 31. 14:45 2023. dec. 31. 14:45

Magyarország miniszterelnöke 2023-ben is hozta a kötelezőt, számos olyan mondata volt, amelyek borzolták a hazai és a nemzetközi közvéleményt. Évtizedekkel ezelőtt, amikor még antiklerikális volt és liberális, nem mellesleg a Liberális Internacionálé alelnöke, Orbán Viktor azt közölte a nyilvánossággal, hogy „bár az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik”. 2021 novemberében a Fidesz kongresszusán a következőkkel kedveskedett a megjelenteknek: „Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.” 2023-ban Putyin orosz elnök jelenlétében viszont ki sem merte ejteni a száján a háború szót. „Katonai hadműveletről” beszélt, ami majdnem olyan otromba és cinikus kifejezés a semmivel sem menthető gyilkos agresszióra, mint a Putyin által használt „különleges hadművelet”. Teljességre távolról sem törekvő összeállításunkban Orbán Viktor 2023-as válogatott magvasságaiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Egy számjegy

„Az infláció olyan, mint a tigris, ha nem találod el, felfal téged... Bízzanak bennünk, eltaláljuk, év végére egy számjegyűre faragjuk az inflációt.”(Évértékelő, február 18.)

Gyuri bácsi gurított

„Összeállt az egész baloldal, Brüsszelből is küzdöttek ellenünk, és
Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözniük ránk”. (Évértékelő, február 18.)

Tiszteletes magyarok

„Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban”. (Évértékelő, február 18.)

A mi Ferink, magyarul Frank

„A magyar Frank, a mi Ferink épp most próbálja meg összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat.” (Évértékelő, február 18-án.)

Petőfi, az antiférj

„Nem volt katonának való ember, nem volt az akkori világ fogalmai szerint férjnek való sem.” (Petőfi Sándorról, március 15-én, a forradalom ünnepén, Kiskőrösön.)

Petőfi Sándor nulladik pontja

Petőfi is a magyarokkal van, még akkor is, ha nem látjuk őt. Látjuk, hogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek, és akkor is, amikor a világ hatalmasai Magyarországot be akarják olvasztani egy európai szuperállamba. Látjuk, hogy odakanyarítja a tizenkét pont elé, hogy legyen béke.”  (Petőfi Sándorról, március 15-én, a forradalom ünnepén, Kiskőrösön.)

Jézus ács volt

„Az ország vezetése is egy szakma, így több közös tulajdonság is van egy miniszterelnökben és a szakképzésben részt vevő oktatókban, diákokban... Mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, ami nem adja magát könnyen vagy olcsón... Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, ez aligha véletlen”.  (Beszéd a XVI. Szakma Sztár nevű rendezvény megnyitóján, április 24-én)

Ne menj sehova, fiatal!

„Magyarország számít Önre, mert mindannyian fontos évtized előtt állunk.”

(A miniszterelnök levele a fiatalokhoz, június 19-én.)

Egy miniszterelnök furcsa barátai

„Ha egy nagy világesemény van, akkor az adott ország meghívja a barátait.”  (Augusztus 20-a kapcsán a Kossuth Rádióban, miután olyan kiváló barátok emelték személyes jelenlétükkel az ünnep és a sportesemény fényét, mint Recep Tayyip Erdogan török elnök,  Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír, Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Aleksandar Vucic szerb elnök, Andrej Babis volt cseh kormányfő, Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Szadir Zsaparov kirgiz államfő, Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő, valamint Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság vezetője.

Félretolni

„Nincs esély arra, hogy a progresszív, liberális eliteket meggyőzzék. Egyszerűen félre kell őket tolni.” (A Demográfiai csúcs nevű rendezvény nyitónapján, szeptember 14-én.)

Balsors a Himnuszban

„A hazaárulók is a mi nemzetünk részei, ők is benne vannak a történelmünkben, mint a balsors a Himnuszban. (Ünnepi beszéd Veszprémben, október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján.)

Jóbarát után egy Présember

„Clinton egy Jóbarátot küldött,” (André Goodfriend a kiutasítások idején volt ügyvivő), „most helyette jött a Présember.” (utalva David Pressman nevére). (A Budapestre érkező amerikai ügyvivők és nagykövetek nevével viccelődött a Fidesz kongresszusán, november 18-án.)

Brüsszel fütyül, de mi rá se rántunk

„Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy akarunk. Ha nem akarunk, nem táncolunk.” (Ünnepi beszéd Veszprémben az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-án.)

Dajkamese a migráns fogkrémről

„Ha egyszer kijött a fogkrém a tubusból, akkor azzal hitegetni magunkat, hogy majd mi vissza tudjuk azt oda varázsolni, az szerintem dajkamese.” (A nyugati politikusoknak arról a tervéről, hogy az illegális migránsokat kitoloncolják az országból. Kossuth Rádió, október 27.)

A ló marad

„Menet közben nem cserélünk lovat.” (November 18, Fidesz kongresszus, miután újabb két évre a Fidesz elnökének választották.)

Zöldsárga

„Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is, de ők az irigységtől.” (November 18, Fidesz kongresszus.) (Az irigység színe nem zöld, hanem sárga – a szerk.)

A vásárhelyi listavezetőről

„Az ápolóit kijátszva eljutott Budapestre, és egyszer csak a baloldali lista élén találta magát”. (Márki-Zay Péterről a Fidesz kongresszusán, november 18-án.)

Nindzsaország a nindzsáké

„A mi kormányunk nindzsa-kormány, úgy tervezzük, hogy a bevetés után az ellenségeink maradnak a földön, mi pedig épen és egészségesen visszatérünk a bázisra."  (Fidesz-kongresszus november 18.)

Nem harap a bácsi

„Körülöttünk mindig is nálunk nagyobb birodalmak voltak. És a nálunk nagyobb birodalmaknak az étvágya is nagyobb, mint a mienk. És nem mi akartunk beléjük harapni sohasem, hanem ők akartak mindig belénk harapni.” (Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország, december 1.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom