Méregdrága albérletbe kényszerítheti a hallgatókat az ELTE – több százan évet halaszthatnak

HírKlikk 2020. június 28. 17:30 2020. jún. 28. 17:30

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szeptembertől bezárja a 400 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot, és minden maradék három- és négyágyas szobát kétágyassá alakít át. Így több száz diák kényszerülhet pesti albérletbe – de ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Az egyetem közleménye szerint, a diákok 20-40 ezer forintos lakhatási támogatást kapnak majd, ám ennek részletei még nincsenek kidolgozva. A férőhelyek kiesése pedig a legtöbb hallgatónak komoly fejtörést okoz – közölt részleteket a váratlan helyzetről az eduline.hu.

Egyesek a nyári pihenés helyett, inkább dolgozni fognak, és abban reménykednek, hogy össze tudnak gyűjteni annyi pénzt, amiből szeptembertől kifizethetnek egy albérletet. Mások viszont erre nem látnak esélyt, ezért úgy gondolják, hogy inkább kihagynak egy évet – mondták a hvg.hu-nak az ELTE hallgatói.

Pontos számokat azonban még nem lehet tudni, ugyanis az ELTE nem közölte, hány férőhelyet szüntetnek meg, de a lap által megkérdezett hallgatók 900-1100 kollégiumi hely megszűnésével kalkulálnak.

Az ELTE hallgatói a legolcsóbb koliban már havi 9 ezer forintért lakhatnak, míg a legdrágább helyek is 18 ezer forint körül mozognak. Így érthető, hogy nem szeretnének albérletbe menni, ahol a fővárosban havonta akár 40-80 ezer forintot is elkérhetnek egy-egy szobáért.