Merkel kétszínűen a német (ipari) lobbi érdekeit nézi

HírKlikk 2021. február 26. 20:50 2021. feb. 26. 20:50

A The Financial Times kommentárban tanácsolja a német kancellárnak, hogy ne csupán szavakban álljon ki a magyar és a lengyel jogállam mellett, hanem tegyen is azért, azaz ne kizárólag a német üzleti érdekeket nézze. Mint rámutat, Biden a minap a müncheni on-line biztonságpolitikai konferencián leckét adott Merkelnek a demokráciából, amikor sürgette, hogy globálisan lépjenek fel a tekintélyelvűség, az illiberalizmus magyarországi és lengyelországi nyomulása ellen. Az amerikai elnök nem akarta támadni Merkelt, de szavaiból érezni lehetett a szenvedélyt. 

Az Egyesült Államok egymaga semmit sem tud elérni, ám megnyitja az utat a megoldás felé – írja a The Financial Times előfizetőinek szánt cikkében. Az új elnök pedig szondázza a szakadékot a szavak és a cselekedetek között. Ez azzal fenyeget, hogy leleplezi Berlin politikáját, amelynek fontosabbak a gazdasági megfontolások, mint a sokat hangoztatott európai értékek. 

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, de ez csak addig tart nála, amíg ezek az elvek nem kerülnek szembe a két országban érdekelt német befektetők érdekeivel. Budapest és Varsó tekintélyelvű sodródása miatt az unió megpróbálkozott a jogállami mechanizmus bevezetésével, ami annak a kései beismerése volt, hogy nyíltan támadja az igazságszolgáltatás függetlenségét Orbán, a szélsőjobbos Fidesz élén, Trump és Putyin nagy csodálójaként, továbbá lengyel kollégája is. A két politikus blokkolta az EU költségvetését, így Merkel olyan kompromisszumot vitt keresztül, ami azonnal ki is húzta az új szabályozás méregfogát. Az Audi, a Mercedes és a BMW fellélegzett. 

Azóta a politika befolyása alatt álló médiahatóság visszavonta a Klubrádió analóg sugárzási jogát. Orbán azért tehette ezt meg, mert a kancellár engedi neki. De a magyar politikus azt megérezné, ha kizárnák az Európai Néppártból. Csak éppen ezt folyamatosan akadályozza a német CDU. 
Mindez persze nem jelenti azt, hogy Biden nem kényszerül majd kétes kompromisszumokra a demokratikus értékek és a reálpolitika szorításában. 

Az unió úgy tünteti fel magát, mint amely példát mutat a demokráciából, ám ez mit sem ér, ha nem ragaszkodik a nyílt, liberális és demokratikus rendhez. Cinizmus volna nem tagadni, hogy időnként muszáj rosszízű alkukat kötni. Csakhogy Münchenben nem Biden volt az, aki cinikusan viselkedett – írta a lap.