Merkel pártja a saját hazájában nem szövetkezne olyanokkal, mint a Fidesz

HírKlikk 2021. március 4. 21:45 2021. márc. 4. 21:45

Orbán Viktor kivonta a pártját az Európai Néppárt frakciójából, hogy elkerülje a kizárást. Orbán évek óta viszályokban áll az unióval, mert országában folyamatosan erodálja a demokráciát, de a konzervatív európai pártok egy csoportja újra és újra megvédte. Most ezt a védelmet elvesztette.

Az Európai Parlament fősodorhoz tartozó, legerősebb frakciójában való tagság Orbánnak bizonyos mértékű legitimációt biztosított Európában. A frakciónak némi megkönnyebbülést jelenthet, hogy nem kell tovább fedeznie Orbán Viktort. A magyar miniszterelnöknek a nagy hatalmú uniós szövetségesektől való elszigetelődés a nagyon szükséges uniós támogatások egy részének elveszítéséhez vezethet: Magyarország milliárdokat remél az újjáépítési alapból, amelyet a jogállamisági mechanizmushoz kötöttek. Orbán azonban a kilépést odahaza a politikai bátorság példájaként állíthatja be, azt remélve, hogy ezzel fényezi majd az európai renegát képét, amely kialakult róla. Hazájában ugyanis 2010-es hatalomra jutása óta a legsúlyosabb válsággal küzd. Az ország egészségügyi rendszere megfeszül a pandémia nyomása alatt, és a járvány gyakorlatilag ellenőrizetlenül dühöng, a gazdaság omladozik, és az ellenzék Orbán hatalomra kerülése óta első ízben összefogott a jövőre esedékes választás előtt.

Az európai politikában még nem világos, hogy Orbán szövetségre lép-e valamely más nacionalista, populista, vagy szélsőjobb csoporttal – írta a The New York Times szerzője, és részletezte, hogy miként és miért erősödtek az Európai Néppártban az Orbánnal szembeni ellenérzések, ezek milyen lépéseket váltottak ki eddig, és ismertette Orbán Viktor Manfred Webernek írt levelét is.

Orbán lépése egyelőre főleg jelképes és politikai jelentőségű, de a gyakorlatban nem jelent nagy változást. Az Európai Néppárt a Fidesz 12 képviselője nélkül is a legnagyobb frakció marad, és a közgyűlésben a fideszesek nem vesztik el jogaikat. A szakítás elnyúló volta megmutatja, mennyire kölcsönösen előnyös volt a kapcsolat. Az európai fősodor konzervatívjai nagyon sokáig vonakodtak határozottan fellépni, mivel maguk is jobbra hajlanak – a szélsőjobboldali pártok felemelkedését látva. A Fidesz szavazatokat szállított a tömbnek, amely ennek fejében támogatta, de legalábbis eltűrte, hogy Orbán országában szisztematikusan lebontotta a demokratikus intézményeket. Orbán számára a néppárt vonzereje csökkent, mivel egyre kevésbé biztosítja neki a hozzáférést egyes szövetségesekhez.

A magyar miniszterelnök hamarosan elveszti Angela Merkelt, mint kulcsfontosságú szövetségesét a csoportban, és elemzők szerint Orbán arra számít, hogy Merkel utódjával, bárki legyen is az, aligha tud majd közeli kapcsolatot ápolni. A Néppárt ezért is veszített számára a jelentőségéből. A cikk idézte Daniel Kelement, a Ruthers egyetem európai politika professzorát, aki szerint „Orbán politikai védelmet és legitimációt kap, Merkel szavazatokat kap a politikájához az Európai Parlamentben, és megkülönböztetett kezelést a német cégeknek Magyarországon. Így aztán rutinszerűen alakulnak ki európai szinten olyan szövetségek, amelyeket kétoldalú alapon kizártnak lehetne tekinteni. Merkel pártja soha nem szövetkezne Németországban szélsőjobboldali párttal, de az EU szintjén megteszi ezt Orbán pártjával, főleg, mert ezt a német szavazók nem észlelik” – mondta. 

Forrás: Hírklikk