Merkel tüske Orbánék szemében, mert nem törődik velük

NVZS 2019. június 13. 12:14 2019. jún. 13. 12:14

„Ugyan a németek is tudják, hogy Schmidt Mária Orbán Viktor ’magyar hangja’, de a komolytalan üzengetésekre és sajtónyilatkozatokra akkor sem reagálnak, hiszen a politika, a diplomácia nem ezeken múlik” – reagált megkeresésünkre Horváth István. A volt németországi magyar nagykövet állóvízként jellemezte a kétoldalú viszony jelen helyzetét: „nincsenek a kapcsolatokat akár csak minimálisan is megterhelő ügyek, az ilyen nyilatkozgatások ugyanis csak befele szólnak, a nyilatkozók magukat győzködik”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Schmidt Mária a The Gateway Pundit szélsőjobboldali amerikai portálnak nyilatkozva mondott néhány keresetlen szót Angela Merkel német kancellárról (is). A többi között azt fejtegette, hogy Merkelnek nincs víziója, nem ismeri a világtörténemet, igazán csak a hatalom megtartásában, az ellenfelei „kimanőverezésében” jó. „Tizennégy év alatt egyetlen mondatot sem hallottam tőle, amelyre érdemes volna emlékezni"” – közölte, hozzátéve, hogy szerinte egy politikusnak vezérnek kell lennie, de Merkel nem irányít, hanem követ, nem áll ki semmiért. Amióta ő a kancellár, Németország új Kelet-Németországgá vált, nincs már kultúrája, szíve. Ráadásul megölte a politikát, hiszen mindenki ugyanazt fújja, nincsenek eltérő vélemények – fejtegette Schmidt Mária a szélsőjobbos orgánumnak adott interjújában.

„Ötvenmillió ember nem így látja, és akkor még nem beszéltünk a mintegy félmilliárdos uniós lakosság nem kis részéről” – reagált Horváth István Magyarország rendszerváltás körüli németországi nagykövete, aki szerint „Schmidt Máriának el kellene gondolkodnia azon, hogy mióta is vezeti Németországot Angela Merkel”. Rögvest meg is válaszolta: Merkel 2005, azaz 14 éve kancellár, „s egy senkiházi, vízió nélküli embert a német társadalom nem tűrne meg”.

A tapasztalt Németország-szakértő szerint az ilyen üzengetések komolytalanok, „egyébként Orbán is mondott már korábban hasonlókat, igaz később kénytelen volt némileg visszakozni”, de a németek „az ilyen megnyilvánulásokat még arra sem méltatják, hogy bármilyen formában reagáljanak rá”.  Már csak azért sem, mert nem ezen múlnak a kapcsolatok.

S hogy milyen jelen pillanatban a magyar-német viszony? – Horváth István szerint olyan, mint az állóvíz, mint amikor nincs mit elintézni egymással. „Nincsenek ugyanis olyan kétoldalú ügyeink, amelyek akár minimális terhelnék a kapcsolatainkat, az ilyen nyilatkozatok pedig – s ezt a németek is tudják – befelé szólnak”. „A nyilatkozók saját magukat győzködik, arról, hogy Merkel egy senkiházi”.  A német kancellár egyébként is tüske a magyar politikai vezetés szemében, azért is, mert nem törődik velük, nem reagál még az ilyen – irigységből, féltékenységből, naivságból fakadó –  támadásokra sem.

Horváth István meggyőződése egyébként, hogy Merkel ki fogja tölteni az idejét, miként Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is, „függetlenül attól, hogy az egyes személyek az adott országban milyen választási eredményeket értek el az európai parlamenti választásokon”.  Abban is biztos, hogy Merkelnek van elképzelése a jövőjéről – nem véletlenül született meg az EU-val kapcsolatos német-francia megállapodás. Csak éppen meg akarja várni, hogy lecsituljanak a kedélyek az EP-választások után, illetve, hogy megtörténjék az uniós vezetők megválasztása” – húzta alá a szakértő.