Merkely: a külföldön nyaralók miatt kezdődött hamarabb a második hullám

HírKlikk 2020. augusztus 31. 05:00 2020. aug. 31. 05:00

Rekordszámú, 292 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon. Ez azt jelenti, hogy megérkezett a járvány második hulláma Magyarországra – nyilatkozta Merkely Béla az RTL Híradónak. A Semmelweis Egyetem rektora abban reménykedik, hogy ez enyhébb lesz, mint az első, mert most inkább fiatalok fertőződtek meg a vírussal, és többségük könnyebben átvészeli azt.  

– Szeptember második felére vártam, mert azt gondoltam, hogy az iskolanyitás lesz az, ami leginkább meg fogja növelni a kontaktusok számát – mondta a rektor a második hullámról.

Úgy véli, az, hogy hamarabb megindult a járvány, annak köszönhető, hogy a magyar lakosság egy jelentős része külföldön, azon belül is Horvátországban nyaralt. Kijelentette, hogy Horvátország mostanra utolérte Romániát a két hétre és 100 lakosra jutó fertőzések számát tekintve. Így álláspontja szerint, a magyarországi növekedés kiugró mértékét a horvátországi nyaralás okozta.  

Ehhez az is hozzájárult, hogy a Balatonra rengetegen mentek a Horvátországból hazatérők közül, akik ott a rendezvényeken, bulikon vettek részt. Ebben a szuperfertőzők játszhatták a legnagyobb szerepet. Szerinte nem lett volna rizikós esküvőket sem tartani, ha betartották volna a szabályokat, illetve ha a fiatalok Siófokon, a Balatonon vagy Horvátországban nem vettek volna részt nagy létszámú bulikon, hordtak volna maszkot és tartották volna a védőtávolságot.   

Merkely Béla szerint, a határátlépés szigorítása önmagában nem elégséges intézkedés, mert már most nagyon nagy a magyarországi pozitív esetek száma. Hangsúlyozta, hogy az igazolt esetszám nem fedi le a tényleges fertőzések számát, sokkal több lehet a beteg, mint amennyit regisztráltnak, a vírus pedig már itt cirkulál Magyarországon. Úgy véli, a legtöbb szűrést az iskolákban, az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben kell majd végezni, mert most  főként ott fognak keveredni az emberek.

A rektor beszélt a Budapestre tervezett labdarúgó Szuperkupa-döntőről is. Merkely Béla úgy gondolja, hogy biztonságosan megrendezhető a sportesemény, de minden a szabályok szigorú betartásán múlik.

 

Forrás: RTL