Mészáros Lőrinc 50 milliárdot ad kölcsön Mészáros Lőrincnek

Föld S. Péter 2021. augusztus 23. 14:13 2021. aug. 23. 14:13

Amint arról korábban a Hírlikk is beszámolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövet, jelenleg magyar üzletember 150 millió euró (hozzávetőlegesen 53 milliárd forint) hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy megvásárolhassa az Aero Vodochody cseh repülőgépgyárat. A hitel visszafizetéséért a magyar állam kezeskedik, vagyis, ha Szalay-Bobrovniczky (aki civilben a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje, de emiatt nincs összeférhetetlenség) nem fizetné vissza az 53 milliárdot, a magyar adófizetők helyt állnak helyette. Most Mészáros Lőrinc, hazánk ez időtájt leggazdagabb embere kényszerült 50 milliárdos hitel felvételére, ám neki nincs szüksége állami kezességvállalásra: Mészáros úr a saját bankjaitól vesz fel hitelt.

Mészáros Lőrincről mindenki tudja, hogy van mit a tejbe aprítania. Az egykori gázszerelő, aki Orbán Viktor földije és jó barátja, csak a pandémia bő egy éve alatt 185 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát, s ezzel letaszította a trónról a korábban örökös első helyezettnek számító OTP-vezért, Csányi Sándort.

Mészáros Lőrincnek már gyakorlatilag mindene van: földjei, újságjai, szállodái, tévéje és bankjai, ő és a hozzá hasonlók más világban élnek, mint mi, többi magyarok. Ha húsra vágynak, nem a boltba mennek, hanem vásárolnak egy húsüzemet, ha kiflit, vagy zsemlét ennének, vesznek maguknak egy pékséget.

Mészáros Lőrincnek, pontosabban az egyik legismertebb cégének, az Opus Kft.-nek ezúttal az  E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt-re fájdult meg a foga, ezt kívánja megvásárolni az üzletembernek nevezett oligarcha. Ám hiába, hogy Mészáros úr teli van pénzzel, 50 milliárd forint valamiért még hiányzott a tranzakció sikeres lebonyolításához.

Ám köztudott, hogy ahol a legnagyobb a szükség, ott közel a segítség. Mészáros Lőrincnek eszébe jutott, hogy hál' istennek, bankjai is vannak, így például a MKB Bank, valamint a szintén az érdekeltségi körébe tartózó Takarékbank. Hozzájuk folyamodik hát hitelért, nyilván az ilyenkor szokásos procedúra lefolytatásával. (Megfelelő űrlapok kitöltése, hitelképesség és garanciák alapos vizsgálata, stb.).

Feltehetőleg nem lesz akadálya annak, hogy a két bank kiemelt ügyfele (és egyben tulajdonosa) Mészáros Lőrinc hozzájusson a Titász 100 százalékos részvénycsomagjához. Csodálkoznánk, ha nem így lenne és Mészáros Lőrinc beleköpne Mészáros Lőrinc levesébe, vagyis, valamelyik bankja akadékoskodna.

Egyébként meg így megy ez itt, Hunniában. Mi, egyszerű polgárok, csak kapkodjuk a fejünket a milliárdok láttán, hallatán. Már régóta nem értjük, mi történik velünk és körülöttünk, mert ez már jó ideje nem a mi világunk. Magyarország a mi hazánk, de nem a mi országunk. Itt élünk ugyan, polgárai vagyunk e honnak, az ország hivatalos nyelvét beszéljük, törvényei, amelyeket nem mi alkottunk, kötelezők ránk nézve. Ez minden, ami jelenleg ideköt bennünket.

Repkednek körülöttünk a milliárdok, s miközben a Mészárosok, Szalay-Bobrovniczkyk, Garancsik, Tiborczok és társaik gazdagodnak, mi riadtan kapkodjuk a fejünket, és igyekszünk csendben örülni az év végén esedékes, jelenleg ötvenezer forintra taksált nyugdíjprémiumnak. Fejben már el is költöttük a pénzt – legjobb tudomásom szerint a legtöbben sem repülőgépgyárat, sem áramszolgálató vállalatot nem fogunk vásárolni.