Mészáros Lőrinc milliárdos hasznát a magyar népnek kell fizetnie

Kardos Ernő 2020. március 27. 17:32 2020. márc. 27. 17:32

Az állam megvette Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőmű többségét 17, 4 milliárdért. Lapértesülések szerint, a felcsúti gázszerelő ezért a cégért korábban 6-8 milliárdot fizetett, s közben az erőmű céltartalékából közel 10 milliárdot osztalékként ki is vett. Az üzlet hátteréről Holoda Attila energia-szakértőt kérdeztük.

 Ha jól számolom, akkor ezzel a tranzakcióval közel 20 milliárdos haszna lehet Mészáros Lőrincnek. Ez a szokványos nyereség egy elavult, széntüzelésű erőmű esetén?

Ennél még nagyobb is lehet Mészáros nyeresége, mert a cégben volt 35-40 milliárdos céltartalék is, amit elsősorban jövőbeni kötelezettségekre tettek félre. Ugyanis miután itt valóban egy elavult szénerőműről van szó, szükség lesz az új, környezetvédelmi előírások szerinti modernizálására, bányabezárásokra, illetve elbocsátások esetén, a végkielégítések fizetésére. Ezen kívül, az úgynevezett CO2 kvótára is tartalékolni kell, ami ugyancsak drága mulatság. Erre tett félre a korábbi tulajdonos, a német cég egy jelentős összeget.

Csakhogy ha igaz, akkor a különböző célokra félretett pénzből Mészáros és társai egymás között osztalékként kiosztottak egy jelentős összeget.

Igen, ha jó tudom, akkor 11 milliárdot. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a szakmai információk szerint, a korábban nyereséges erőművet Mészáros és csapata 2017-ben már csak 8 milliárdos veszteséggel tudta működtetni, rá egy évre újabb 1 milliárd volt a veszteség, az elmúlt esztendőben további 6 milliárdos veszteségbe csúszott a gazdálkodás.

Vagyis három év alatt a korábban nyereséges erőmű 15 milliárd veszteséget tudott termelni. Ez az osztalékkal együtt már 26 milliárd, és akkor nem beszéltünk arról, hogy a vételi árnál is sikerült plusz 10-et szerezni az államtól – lehet ez már 36 milliárdos haszon?

Ezt azért így nem lehet számolni, de nyilván jelentős bevételt hozhatott Mészárosnak az állammal folytatott üzlet. Az erőmű eladásának gondolata egyébként akkor merülhetett fel, amikor alaposan megdrágult a széndioxid kvóta, s részben emiatt, igyekezett megszabadulni Mészáros Lőrinc a korszerűtlen áramtermelőtől, az állam pedig fantáziát látott benne.

Egy tartalékaitól megfosztott, veszteségessé tett cégben tényleg láthat fantáziát az állam, vagy csak nem akarták, hogy a stróman fizessen rá a boltra?  

A válasz nem kíván nagy fantáziát, de azt hozzá kell tennem: még az is lehet, hogy Mészáros Lőrinc megbánja majd, hogy eladta a céget. Ugyanis a koronavírus járvány miatt, az úgynevezett széndioxid kvóta a töredékére esett. Korábban 25 euró volt, ma pedig már csak 15 euró, ugyanis ez is tőzsdei termék, aminek az ára kereslet-kínálat alapján változik. Mindez olyan jelentős árcsökkenés, hogy ha csak most kellene dönteni az erőmű eladásról, akkor talán inkább megtartanák.

A hétköznapi ember csak azt látja, hogy Mészáros Lőrinc pár éve 6-8 milliárdért megvette ezt a céget, és most 17,4 –ért eladja az államnak.

Úgy, hogy még ki is vett belőle 11 milliárdot…

A látszat az, hogy csak ezen az egy üzleten tudott 20 milliárdot keresni. Nincs olyan hivatal, ami ennek a törvényességét megvizsgálná?

Van ilyen, talán a Gazdasági és Versenyhivatalnak lenne ilyen jogosultsága, de úgyis csak Simicska elhíresült mondását idéznék.

Arra gondol, hogy az államnak is alkotmányos joga, hogy hülye legyen?

Igen, ha akarnának, akkor persze bele lehetne kötni ebbe az üzletbe. Ugyanakkor szerintem az állam nevében a villamos művek menedzsmentje, amely igen éles eszű, felkészült emberekből áll, biztosan be tudná bizonyítani, hogy hosszú távon kifejezetten megéri az államnak a Mátrai Erőmű még áron felül történő megvásárlása is. Az ár és az érték ilyen esetben mindig szubjektív dolog. 

Azért biztosan meg lehetne nézni, hogy ebben az esetben nincs-e szó hűtlen kezelésről. Legalább megvizsgálhatnák, nem gondolja?

Meg lehetne vizsgálni, de szerintem jogilag ez kelőképp körül van bástyázva. Az pedig, hogy az állam miért vesz meg egy erőművet sokkal drágábban, mint amennyit ér, arra egyszerű a válasz: hosszabb távon látnak benne perspektívát.

Más oldalról pedig majdnem 20 milliárdot kaszált az állammal folytatott üzlettel Mészáros Lőrinc.

Persze olyat még nem láttunk, hogy a világ legokosabb gázszerelője valamilyen rossz üzletet csinált volna.

Főleg, ha az állammal üzletel. Azt ugyan még nem tudjuk, hogy mással is szokott-e…

Biztos vagyok abban, hogy papíron nagyon komoly gazdasági számításokkal tudják alátámasztani az üzlet hasznosságát. Kívülről pedig elég nehéz ebbe belekötni, hisz' ezerféle jövőbeni lehetőséget fontolgathatnak.

Szél Bernadett viszont tiltott állami támogatást lát az ügyben, emiatt feljelentést is tett. Ezek szerint, a független képviselőnek semmi esélye, hogy a hivatal vizsgálódjon?

Ez teljesen más, ugyanis ebben az ügyben uniós vizsgálat lehet, de ezek a tiltott állami támogatásról szóló ügyek el szoktak húzódni másfél-két évre is. Bármi lesz a vége, egyetlen dolog biztos: a végén ezt is mi fogjuk megfizetni, mert hát magyar állami vállalatról van szó.