Mi látható Orbán Viktor mögött? (rejtvény)

Németh Péter 2019. október 27. 16:56 2019. okt. 27. 16:56

Megmozgatta az emberek fantáziáját az kép, amelyet Orbán Viktor tett közzé; a végtagok nélkül született ausztrál keresztény motivációs trénerrel készült. A Hírklikk is írt róla; a jelenet valóban Föld S. Péter tollára való, amint éppen a miniszterelnök térden állva imádkozik a világhírű prédikátorral. Volt, aki Máté evangéliumának egy részletét idézte – a lényege szerint, ha imádkozol vonulj el -, mások mémet gyártottak belőle, megint mások gúnyolódtak, de volt, aki csak tárgyilagosan megosztotta képet. Hogy a miniszterelnök milyen megfontolásból akarta a nyilvánosságot is bevonni a közös imádságba, azt bizonyára csak ő tudja, legfeljebb a tanácsadói, ha vannak ilyenek.

Belőlem, nézegetve a fotót nem is annyira a térdeplő kormányfő és a vendége közös fohásza váltott ki érdeklődést, hanem ami mögöttük látható. Az imádságra, a tudósítások szerint a Karmelita Kolostor tetején került sor, vagyis ezúttal nem az erkélyre vitte vendégét Orbán – mint szokta - , hanem a tetőre, amelynek eddig kisebb szerepet szánt.

Hogy most miért ez a helyszín, szintén nem tudható, de így legalább érdekes részletek rajzolódtak ki előttünk erről az erkélyről. Nem járván még ott – feltehetően örökre el lesz zárva előlem -, nem tudom megállapítani, hogy pontosan mi az, ami a két ember mögött látható: egy kisebb – nagyobb? – szökőkút, vagy egy jacuzzi, netán egy kád.

Én a szökőkútra szavazok, amelynek szélére most egy madár is odatelepedett – sajnos ornitológiai tudásom minimális, ezért nem tudom, hogy milyen fajta -, illetve még az is lehet, hogy az alkotó művész által „szobrott” madárral van dolgunk. Ez ugyan nagyon ízléstelen lenne, vagy talán inkább giccses, ám a kormányfő ízlésvilágába még talán ez is belefér.

De a kérdés nem is ez, hanem sokkal inkább az: ha az egy szökőkút, akkor annak milyen funkciója lehet a kolostor tetején? Kinek és mikor kapcsolják be? Este megvilágítható, színes látványt nyújtó, vagy csak napközben élvezhető? A másik két tippemet különben gyorsan elvetem; nem hinném, hogy ott támadna kedve Orbánnak, fürdeni, vagy jacuzzizni, bármennyire is jól érzi magát ott fenn a magasban.

Azt mondták annak idején, amikor kitaláltatott, hogy a miniszterelnök a Várba szeretne költözni, hogy a küldetés kettős: elválasztani a végrehajtó hatalmat a törvényhozóitól, egyszersmind visszaállítani eredeti állapotába a Karmelita kolostort.  Az már az építés során kiderült, hogy azért lesznek „apróbb” módosítások, így például a városmutogató erkély nem volt része a hajdani épületnek, ahhoz a miniszterelnök ragaszkodott.

Nyilván már akkor elképzelte magát azon a balkonon, amint fentről a Várból lepillant népére.  A szökőkútról – ha az – nem tudom, hogy része lett volna kolostori életnek, szóval könnyen lehet, hogy az is Orbán ötlete volt. Jó lenne tudni többet róla, de mindenekelőtt arról a madárról kellene némi információ. Hogy ott van-e azóta is, fixen, vagy elröppent. Esetleg egy közelben felállított kerti törpe fejére szállt.