Micsoda egybeesés! Cikkünk megjelenése után ismét lehet önrendelkezni az EESZT eProfiljában

NVZS 2022. január 16. 15:20 2022. jan. 16. 15:20

Lehet, csak véletlen, de attól még örvendetes: cikkünk pénteki megjelenése után ugyanaznap ismét elérhetővé vált az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) önrendelkezési felülete, az eProfil. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy minden felmerült probléma egy csapásra megoldódott volna, ugyanis „maradt egy csomó rom”.

A Hírklikk pénteken foglalkozott a mizériával: valamikor október-november táján megváltoztatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésének rendjét és az eProfilban törölték azt a lehetőséget, amellyel valaki korlátozhatta, hogy mások hozzáférjenek bizonyos személyes egészségügyi adataihoz. A kikapcsolás visszamenőleges volt. Annak az állampolgárnak is elérhetővé tették az összes eProfilban tárolt adatát, aki korábban élt az adatkezelés korlátozásának lehetőségével. A változtatásról semmilyen tájékoztatást nem adtak. A hírt felfedő adatvédelmi szakértő, Alexin Zoltán cikkünk megjelenéséig hiába fordult a hatóságokhoz, nem kapott érdemi választ a panaszára. Portálunknak nyilatkozva, jelezte, hogy pert is fontolgat az ügyben, ami minden egyes magyar állampolgárt érint, még akkor is, ha a zömük nem érti, hogy mi történt, és milyen hatással lehet ez a további életére.

Alexin Zoltán most felhívta a figyelmünket arra, hogy pénteken – váratlanul – visszakapcsolták az önrendelkezés lehetőségét, pedig jóval korábban már ő maga – és vélhetően mások – is bejelentéseket tettek az ügyben. Ő az egyiket – programhiba és adatvédelmi incidens tárgyban – az EESZT Helpdesknél, a lakossági portálon. A bejelentését december 14-én tette, a válaszadásra egy hónap állt rendelkezésére az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ), ám január 14-én délig nem érkezett rá választ. Lehet persze – ezt már mi tesszük hozzá –, hogy a január 15-i visszakapcsolás volt a panaszra a válasz.

Ezen túl, Alexin vizsgálati eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Azt kérte, hogy sürgősen indítsanak vizsgálati eljárást, gondoskodjanak a törvényes rend helyreállításáról az EESZT-ben. Kérte, hogy a hatóság kötelezze a működtetőt az érintettek és az orvosok tájékoztatására. S végül, de nem utolsósorban, tegyen feljelentést ismeretlen tettes(ek) ellen, hiszen ez a tevékenység a Btk. 219. § (1) b) pontjába ütköző vétség.

Választ tehát az adatvédelmi szakértő nem kapott, de az önrendelkezés funkciót visszakapcsoltál. Ám – mint portálunknak fogalmazott – ezután azért „maradt egy csomó rom”.

A Hírklikk hétfőn folytatja a történetet.