Miért dugják el előlünk Rácz Zsófiát?

Csanádi Dávid 2020. január 20. 18:49 2020. jan. 20. 18:49

Megpróbáltuk a lehetetlent, interjút kértünk a legfiatalabb helyettes államtitkártól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) még csak válaszra sem méltatott minket.

Pedig betartottuk a protokollt: telefonon kérdeztük meg az EMMI sajtóosztályát a teendőkről, majd e-mailben kértünk interjút Rácz Zsófiától. Több mint egy hete várunk a válaszra, illetve már csak vártunk, mert nyilvánvaló, hogy a helyettes államtitkár nem fog velünk szóba állni. Pedig biz' isten, nem akartuk bántani.

Annyi kérdésünk lett volna, hiszen, ha valaki 22 éves fiatal nőként államtitkár lesz, ráadásul még törvényt is módosítanak miatta, hogy ráérjen később megszerezni a diplomáját, akkor az egészen biztosan tud valamit. Ráadásul érdekeseket is tudott volna mondani, mint ahogy Washingtonban tette is, amikor azt fejtegette, hogy Oroszország nagyobb kockázat Európa számára, mint a terrorizmus.

Nos, egészen biztosan lett volna miről beszélgetnünk, de őt inkább elküldték, hogy kereszténydemokrata fiatalokat kérdezgessen vidéken arról, hogy milyen ma Magyarországon a dolgozó ifjúság sorsa. És miközben az EMMI válaszára vártunk, szép, csendesen leesett a tantusz, hogy miért nem fogunk kapni – nemhogy interjút, de egy e-mailt sem.

Mi ugyanis Rácz Zsófia gondolataira lettünk volna kíváncsiak – kerüljük a gunyoros hangokat kérem! Annak, aki a fenti kijelentést a kormány köreiből ki meri tenni Oroszországgal kapcsolatban, igenis vannak gondolatai(!) –, és arról, hogy mihez akar kezdeni a fiatalokkal és a magyar családokkal. Mert kétségtelen, hogy az ifjú államtitkárt mélyvízbe dobták ezzel a pozícióval, az egyik legmélyebbe a magyar politikában.

A kormány azonban nem a gondolataira kíváncsi Rácz Zsófiának, a mélyvízbe sem azért dobták, hogy felkavarja. Egyszerűen reprezentálnak vele, legfőképpen a fiatalok előtt: lám, nem öregszünk, és nektek is lehet esélyetek, meg is mutatjuk egy körúton, ahol találkozhattok az új államtitkárral…

De ha valaki arra kíváncsi, hogy ezen felül mit gondol, és mit akar tenni, annak válaszolni sem fogunk. Mindenesetre köszönjük, a válasz mégis megvolt, és tulajdonképpen pont azt kaptuk, amire számítani lehetett.