Miért hallgat Palkovics miniszter?

Bánó András 2020. augusztus 3. 08:10 2020. aug. 3. 08:10

Nem verte nagydobra az Innovációs és Technológiai minisztérium, hogy kik alkotják a kuratórium tagjait a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de csak kiderült. Mint ahogy az is, hogy az előzetes várakozásokkal szemben, az egyetem által javasolt személyek közül senki nem került be.

Ha valóban partnernek tekintené Palkovics miniszter az egyetem jelenlegi vezetését, ez biztosan nem történhetett volna meg. Az a froclizás meg végképp nem következett volna be, hogy művészek helyett két, az olajiparban tevékenykedő embert jelöl kuratóriumi tagnak a miniszter. A múltkor már megírtam, hogy a művészeti szaktudás helyett, fontosabb lehetett a lojalitás, amit azóta alátámaszt, hogy kiderült: Bacsa György, aki a MOL stratégiai igazgatója, nem más, mint Hernádi MOL-vezér unokaöccse. Világi Oszkárról, a szlovák SLOVNAFT vezérigazgatójáról pedig köztudott, hogy Orbán Viktor felvidéki oligarchája, a Dunaszerdahely focicsapatának tulajdonosa. Amikor anno az ATV riportere megkérdezte Palkovicsot, hogy lehet-e valaki kuratóriumi tag az egyetem által jelölt személyek közül, a miniszter azt nyilatkozta: „Nagyon kiváló művészek vannak, ezen gondolkodunk még". Addig gondolkodott, míg a művészek helyett az olajipariakat választotta. Hol van, hol lehetne erre példa Európában?

Mindenesetre az oktatók felmondása megkezdődött. A nagy hírű rendező, Zsámbéki Gábor, és tanártársa Gáspár Máté az egyetem Elméleti és Művészetközvetítői Intézetének megbízott vezetője felmondtak, de példájukkal aligha maradnak egyedül. Palkovics miniszternek az ATV Híradója feltette a kérdést, hogy milyen szempontrendszer szerint jelölte ki a kuratóriumi tagokat, és mit gondol, miért ők a legmegfelelőbbek, ám egyelőre válasz nem érkezett.

Palkovics miniszter sunyin lapít.

Ha lenne bátorsága felelni egyszemélyes döntéséért, bizonyára kiállt volna a nyilvánosság elé. Az lenne a tisztességes, ha tartana egy sajtótájékoztatót, és ott magyarázná meg döntésének okait.