Miért pont most ment Orbán Boszniába?

Bánó András 2021. november 8. 15:50 2021. nov. 8. 15:50

Nem az az igazán lényeges, hogy végül is hány magyar kormánygép vagy nem kormánygép repült Orbánnal és Szijjártóval Banja Lukába, hanem az, hogy miért pont most „viszonozták” a boszniai szerb kormányfő, Milorad Dodik nyári budapesti látogatását? Amúgy már az is kérdéses, hogy igazából látogatásnak tekinthető-e egy kétórás eszmecsere egy étteremben, Banja Lukában?

Magyarországnak fontos a Balkán békéje, stabilitása és biztonsága, amelyben kulcsszerepet játszanak a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek – nyilatkozta a magyar miniszterelnök tárgyalásai után a sajtónak. Hozzátette, „A magyar történelem világossá teszi, hogy ami itt történik, az ránk is hatással van". Kár, hogy ezt a mondatot nem fejtette ki bővebben. Aligha az első világháború kezdetén, itthon közkedvelt katonadalra gondolhatott, miszerint „Megállj kutya Szerbia, nem lesz tiéd Bosznia!”

Nos, ha Magyarországnak tényleg fontos a Balkán békéje és stabilitása, akkor csak abban lehet reménykedni, hogy a kétórás vendéglői eszmecserén Orbán megpróbálta eltántorítani Dodikot eredeti szándékától, amely – egybehangzó diplomáciai források szerint – cseppet sem a megbékélés irányában hat!

Bosznia-Hercegovina ugyanis még soha nem volt olyan veszélyben, mint most: a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti. Erre figyelmeztetett  Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt első jelentésében. Szerinte ugyanis valós az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, vagyis az, hogy az ország szerbek lakta része elszakadna Bosznia-Hercegovinától, és független állammá válna. Erről amúgy az MTI tudósítója számolt be. 

Ha a soknemzetiségű Bosznia-Hercegovina megindul a felbomlás felé, annak következményei elkerülhetetlenül érinteni fogják a nyugat-balkáni országok megoldatlan vitáit, például a konfliktust Szerbia és Koszovó között is – mondta a nemzetközi közösség Bosznia-Hercegovina főképviselője. Christian Schmidt véleménye szerint „Szerbiának érdekeltnek kell lennie abban, hogy Bosznia-Hercegovina együtt maradjon”. Mert szerinte, „ha a daytoni egyezmény semmibe vétele folytatódik, fennáll annak a veszélye, hogy szétesik az ország”. Schmidt továbbra is a nemzetközi nyomásban reménykedik. Ennek jele, hogy Orbán Viktor után felkeresi Boszniát az amerikai kormány különmegbízottja is. Az Egyesült Államokat ugyanis fölöttébb nyugtalanítja a szerb tagköztársaság destabilizációs kísérlete. Diplomaták szerint Dodik terve az, hogy Bosznia-Hercegovina kormányozhatatlanná váljon és meggyengüljön a jogállam. A radikális nacionalista Dodik konkrét lépéseket jelentett be az általa irányított országrész elszakadására: eszerint a Boszniai Szerb Köztársaság visszavesz jogköröket a köztársaságtól olyan területeken, mint az igazságszolgáltatás, a hadsereg, az adó, a határőrizet, valamint a személyi okmányok kiállítása. Összesen 128 törvényről, illetve 114 rendeletről van szó, és nagyon sok közülük sérti az ország alkotmányát. 

Orbán Viktor ezen a munkaebéden még visszatarthatta volna terveitől Dodikot, ha Magyarország számára valóban fontos a Balkán stabilitása. 

Félek azonban, hogy a leves és a hús között nem ez történt…