Miért ünnepli Trump folyton Orbánt?

HírKlikk 2023. november 7. 21:00 2023. nov. 7. 21:00

Donald Trump alig néhány hét alatt legalább harmadszor dicsérte Orbán Viktor magyar diktátort, egy olyan ország vezetőjét, ahol 20 százalék az infláció, és nagy a gazdasági nyugtalanság – írta honlapján az MSNBC tévéadó, a Microsoft és az NBC közös vállalkozása.

Trump ezúttal a Republikánusok Szabadság Csúcsán elnevezésű rendezvényén beszélt, és megismételte tévedését, amely szerint Magyarország határos Oroszországgal, amivel azt igyekszik sugallni, hogy Orbán valamiféle hatalmi bróker Kelet-Európában. 

Hagyjuk most, hogy vajon miért mondogatja Trump, hogy Magyarország határos Oroszországgal, noha nem határos. Az MSNBC szerzője szerint ennél jóval fontosabb, hogy a volt elnök miért ünnepli folyton a magyar miniszterelnököt. Méghozzá olyan mértékben, hogy ez már bekerült a 2024-es választással kapcsolatos alapbeszédébe, és hogy a republikánusok közösségi oldalán folyamatosan rutinszerűen közöl olyan üzeneteket, amelyekben dicsőíti Orbánt. Ráadásul mindez nem is új, mert Trump már támogatta Orbán választási kampányát is.

Emlékeztetőül: Orbán Magyarországa korrupt, represszív és tekintélyelvű, olyan hely, ahol a demokrácia alig több egy függönynél. Orbán nativista álláspontja jól ismert a jobboldalon. Etno-nacionalista célja – hogy ugyanis „Magyarországot fenntartsa a magyaroknak” –, tele van olyan antiszemita elméletekkel, mint hogy a pénzemberek tönkreteszik az országot. Ám a jobbrafordulása túlmegy ultra-nativizmusán. Társadalmi tekintetben tradicionalista, aki betiltotta az egyetemeken a gender-tanulmányokat, és megszüntette a transz emberek elismerését. Az elmúlt években számos lépést tett a demokratikus intézmények aláásására, egyebek között azzal, hogy több száz sajtóorgánumot politikai szövetségesei ellenőrzése alá helyezett és különféle válságokat – így a pandémiát – végrehajtó hatalma drámai kiterjesztésére használt fel. 

Trump Orbán iránti csodálatával ez a gond. A jelek szerint a republikánus volt elnök nem a magyarországi tekintélyelvűség ellenére, hanem éppen ezért kedveli Orbánt. A nagy tisztelet annak szól, hogy Orbán „erős” és „kemény”.

Ez ugyanaz a vízió, amelynek alapján Trump Hszi Csin-ping kínai és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, valamint Vlagyimir Putyint is dicsőíti, és ne felejtsük el, hogy 2016-ben Szaddám Husszein iraki diktátorról is volt jó szava.

Tény, hogy az Egyesült Államokban van mindenféle korlát, amely megakadályozná, hogy Trump megpróbálja bevezetni az Orbán ihlette kormányzást. Ám az is tény, hogy a volt elnök „az új adminisztrációt agresszívabb fajta jobboldali ügyvédekkel szándékozik feltölteni”, akiknek az lenne a dolguk, hogy célba vegyék ezeket a korlátokat – figyelmeztetett a cikk.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom