Milliárdokba kerülhet az uniós jogot sértő Lex CEU

Kardos Ernő 2020. március 8. 12:25 2020. márc. 8. 12:25

A Luxemburgi Bíróság főtanácsnoka, Juliane Kokott szerint, a magyar felsőoktatási törvény módosítása sérti az uniós jogot, hisz' elfogadhatatlan, hogy Magyarországon csak akkor működhet külföldi uniós intézmény, ha az a saját hazájában is végez oktatási tevékenységet. Fleck Zoltán szerint, a magyar kormány törvénymódosítása sérti ugyan az európai jogot, de ezen Orbán Viktor kormánya akkor sem változtat majd, ha a bíróság erre kötelezi.

Egyébként a gyakorlat az, hogy ha az európai törvényszék javaslattevője törvénysértőnek tart egy helyzetet, akkor a bíróság a legtöbb esetben elfogadja az előterjesztést. Ebben az esetben, Magyarországnak vissza kell vonnia a „lex CEU”-t. De a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a felsőoktatási törvény senkit nem diszkriminál, nyilatkozta Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója azonban azt nem állította, hogy ne vennék tudomásul a közösség bíróságának döntését.  

A végső döntést ősszel hozhatja meg az Európai Bíróság, és ha a bírói testület elfogadja a Juliane Kokott tanácsnok érvelését, akkor a magyar kormánynak vissza kell állítania a CEU jogát, hogy amerikai akkreditációval rendelkező egyetemként Magyarországon működhessen. 

A Közép-európai Egyetem üdvözölte az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontját, amely egyértelművé teszi, hogy a magyar felsőoktatási törvény módosítása uniós jogot sért. A CEU azóta Bécsbe költözött, az egyetem vezetése azt közölte, hogy az osztrák fővárosban is jól érzik magukat. 

Fleck Zoltán jogszociológus szerint, minden jel arra mutat, hogy ha ősszel a magyar állam elveszti a pert, akkor sem biztos, hogy a CEU visszajöhet az országba. Ugyanis valószínű, a bíróság hiába kéri majd Magyarországot, hogy állítsa helyre a jogszerű állapotot. A friss nyilatkozatok alapján, az állam aligha állítja majd helyre az előírt törvényességet, hisz az Európai Bíróság ítéleteinek 70 százalékát az Orbán-kormány egyszerűen nem hajtja végre. Inkább vállalja, hogy szemben áll az európai joggal és kifizeti majd a törvénysértésért járó büntetést. 

A büntetés összegét egyébként nehéz megbecsülni, valószínűleg nem éri el azt a mértéket, amibe a CEU bécsi költözése került, ami súlyos milliárdokra rúg. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az amerikai diplomát adó egyetem egy másik perben nem érvényesítheti majd az osztrák fővárosba hurcolkodás árát. A veszteség óriási lehet, hisz' hosszú ideig bizonytalanságban oktattak, a potenciális diákjaik elfordultak az egyetemtől, ami euró-milliókban kifejezhető összeg.  

Ezt a temérdek pénzt az intézmény behajthatja a magyar államon, hiszen a költözésük soha nem merült volna fel, ha a kormány jogszerűen jár el. A végeredmény megjósolható: a kabinet az anyagi veszteséget kisebbnek ítéli, mint az esetleges politikai vereséget.