Minden eddiginél nagyobb tüzek pusztíthatják idén az esőerdőt Brazíliában

HírKlikk 2020. július 2. 16:17 2020. júl. 2. 16:17

A kutatók attól tartanak, hogy az idei erdőtüzek a tavalyi, katasztrofális pusztításnál is rosszabbak lehetnek az Amazonas térségében. Már rekordok dőlnek, pedig csak most kezdődik a száraz évszak.

Máris megdőlt egy 13 éves rekord, mivel idén júniusban, 20 százalékkal nőtt a lángoló terület az Amazonas-medencében a tavalyi adatokhoz képest. A brazil  űrügynökség a múlt hónapban összesen 2248 tüzet regisztrált, míg tavaly ez a szám 1880 volt – írta a 444 a BBC-re hivatkozva..

Az esőerdőket figyelő aktivisták attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány miatt is romlik az esőerdők helyzete, mert a járvány miatt, a hatóságoknak kevesebb erőforrásuk maradt az illegális fakitermelők és a gyújtogatók elleni fellépésre. Tegyük hozzá, hogy Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök még mindig nem veszi elég komolyan sem a járványt, sem az erdőtüzeket. 

Brazília ma már a világjárvány egyik gócpontja. Már most rengeteg a halott, a fertőzött – és a helyzet gyorsan romlik. 

Tavaly az esőerdőkben pusztító tüzek világszerte hatalmas felháborodást váltottak ki, ezért a brazil kormányra komoly nemzetközi nyomás nehezedett, hogy kezdjen valamit a helyzettel. Bolsonaro akkor visszautasította a nemzetközi bírálatokat. 

Tavaly a BBC szerint volt olyan időszak, amikor percenként leégett egy futball pályának megfelelő méretű terület az esőerdőben. Percenként!