Mindenkire szükség van az ellenzéki együttműködésben

HírKlikk 2020. február 7. 11:23 2020. feb. 7. 11:23

Mindenkire szükség van az ellenzéki együttműködésben; a választók erről október 13-án döntöttek – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Klubrádióban.

„A választók, azt gondolom, ezt eldöntötték október 13-án. (…) Ezt a megoldást támogatják, hogy mindenki küzd a Fidesz ellen” – mondta.

Tóth korábban ismertette az MSZP 2022-es kormányváltást célzó, össz-ellenzéki programhoz benyújtandó stratégiai koncepcióját, amelyben új elemként jelennek meg a megélhetés garanciáit szolgáló javaslatok a nyugdíjasok, a munkavállalók és a fiatalok számára.

A javaslatok készítése során, „odafigyelünk arra, hogy olyan elemeket, olyan súlypontokat jelöljünk meg, amelyek eleve nem feszítik szét az ellenzéki együttműködés kereteit” – hangsúlyozta a pártelnök a Megbeszéljük! című műsor szerdai adásában.

„Nem jobboldal van, nem baloldal van, hanem magyar emberek vannak, akiknek javítani akarjuk az életét, az életkörülményeit. Ha ezen az úton megyünk tovább, akkor biztos vagyok benne, hogy lesz közös program, lesz közös vízió, mi meg nagyon szeretnénk, ha ebben minél több szociáldemokrata és zöld vívmány is lenne.”

Megjegyezte: minden ellenzéki párt előállt már olyan programelemekkel, amelyek a jövő Magyarországáról szóló közös program részei lehetnek. „Technikai kérdésekről érdemes majd vitatkozni, mivel ki kell számolni, hogyan lehet a legtöbb szavazatot az ellenzék számára hasznossá tenni, hogy ne vesszen el itt a listák sokaságában. Mi ezért is mondjuk (…)  az egyetlen közös listát.”

De az ellenzéknek nemcsak a közös jelöltek kiválasztásának módjáról kell beszélnie, hanem „mutatnunk kell egy olyan víziót a választóknak, egy olyan új Magyarország-képet, amelyben mi egyetértünk, hiszünk és meg is fogjuk valósítani.”

Mert októberben „a Fidesz-kiskirályokról volt szó, (…)  most pedig a kormányváltásra készülünk” – tette hozzá.

A pártelnököt Bolgár György műsorvezető arról is kérdezte, hogy mit szól a Párbeszéd és az LMP közeledéséhez.

Tóth azt felelte: az MSZP és a Párbeszéd szoros szövetségét a Párbeszéd társelnökei is többször megerősítették, az pedig „teljesen rendben van”, ha az ellenzéki pártok közelednek egymáshoz.

Ha a szövetség „például az LMP-vel szélesedik”, „és tud erősödni és ez tudja erősíteni az össz-ellenzéket vagy (…) újabb szavazókat bevonzani, azt én csak támogatni tudom” – szögezte le.

Forrás: Hírklikk