Minket választópolgárokat köpnek szembe

Vásárhelyi Mária 2019. november 13. 19:06 2019. nov. 13. 19:06

Teljesen megbénítják az önkormányzatokat! Az önkormányzatok - elsősorban a nagyvárosokban - egyetlen jelentős bevétele az iparűzési adóból származik, és most meg akarják szabni, hogy mire - a közösségi közlekedés fejlesztésére - használhatják csak fel ezt a bevételt. Mindeközben az állam lényegében kivonult a közösségi közlekedés finanszírozásából.

Míg normális helyeken az önkormányzat, az állam, és a fogyasztó 1/3-1/3 arányban viseli ennek terheit, nálunk az állam alig több, mint 10 százalékkal száll be. Ez pedig azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmire nem marad pénzük, gyakorlatilag nullára szűkül a mozgásterük. És a kormánypárti önkormányzatoknak nyilván majd más csatornákon keresztül juttatnak támogatást. Ma pedig kiderült, hogy egy másik törvénymódosítással azt akarják elérni, hogy az építési engedélyeket ezentúl nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatal fogja kiadni.

Ez pedig azt jelenti, hogy a helyi közösségeknek, vagyis az önkormányzatoknak semmiféle beleszólása nem lesz abba, hogy az állam mit épít a területükön. És eztán is annyi stadiont, szökőkutat és kilátót építenek, annyi fát vágnak ki, amennyit akarnak. Ez egyetlen jelent a demokrácia egyik legfontosabb intézményrendszerének, az önkormányzatiságnak a felszámolásával. És egyet jelent a népakarat semmibevételével!

Október 13-án Budapest és számos nagyváros lakossága egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér a fideszes városvezetésből, hogy egy szabadabb, demokratikusabb vezetés alatt szeretne élni. Most pedig a Fidesz a parlamenti kétharmadával felülírja ezt, és semmibe véve a szavazók kinyilvánított akaratát, ellehetetleníti az önkormányzatok működését, megakadályozza, hogy az állampolgári közösségek akarata érvényesüljön.

Félreértés ne essék, ezzel nem Karácsony Gergelyt és a többieket, hanem minket választópolgárokat köpnek szembe.