Mintegy 600 millió forintot lapátoltak ki az egri önkormányzat holdingjából

Millei Ilona 2022. október 6. 14:09 2022. okt. 6. 14:09

Korrupció gyanújára okot adó ügyről számoltak be Eger vezetői. Ahogy azt a város polgármestere, Mirkóczki Ádám megfogalmazta: „a Fidesz embere, Molnár László – a Termál új kinevezett igazgatója – egy tollvonással több mint félmilliárd forintot szervezett ki a cégcsoportból egy napokkal korábban létrehozott cégnek”. Emiatt a polgármester és a két alpolgármester, Farkas Attila és Minczér Gábor kezdeményezte a cégvezető azonnali leváltását, illetve a holdingnál a belső vizsgálat lefolytatását, de a képviselő-testület a múlt heti közgyűlésen ezt nem engedte napirendre venni.

Eger város önkormányzatának van egy holdingja az EVAT Zrt. A holding különböző leányvállalatai közül az egyik az Eger Termál Kft., amelyik a város két uszodáját és a strandot üzemelteti, és amelynek korábbi igazgatóját a februári, botrányos közgyűlésen menesztették, majd a kormánypárttal együttműködő ellenzéki képviselők segítségével a Fidesz emberét, Molnár Lászlót ültették oda ügyvezetőnek. 

Csakhogy az Eger Termál Kft.-nek a strand, illetve az uszodák működtetésére, üzemeltetésére – parkfenntartási, hulladékkezelési, általános takarítási, medencetakarítási feladatok elvégzésére – szerződése volt a Városgondozás Eger Kft-vel, amelyik szintén az EVAT Zrt. cégcsoport része. A városvezetésnek, a polgármesternek és a két alpolgármesternek ugyanis korábban is az volt, most is az a határozott cégfilozófiája, hogy ami munkát és feladatot lehet, azt lehetőleg cégcsoporton belül, egymás között végezzék el a cégeik. 

Az új igazgató, Molnár László azonban mindenféle okokra hivatkozva felbontotta a szerződést a Városgondozás Eger Kft-vel, és június 27-én új szerződést kötött a „B és Z Trend Kft.”-vel éppen a parkfenntartási, hulladékkezelési, általános takarítási és medencetakarítási feladatok elvégzésére. Nem kis gyanúra ad okot, hogy a június 27-én szerződést kötő céget mindössze hat nappal korábban, június 20-án jegyezték be a cégbíróságon. 

A városvezetés most azt vizsgálja, közbeszerzés-köteles lett volna-e ez az ügylet. Szerintük igen. Közbeszerzést azonban nyilván nem folytattak le. A Szabó Béla által irányított „B és Z Trend Kft” meghívásos formában szerződött a Eger Termál Kft.-vel. Joggal merül fel a kérdés, hogy egy hat napja bejegyzett cégnek milyen referenciái, milyen munkatapasztalatai vannak, pláne az, hogyan kerül egy ilyen cég egy közpénzből működtetett önkormányzati kft. látókörébe szerződött partnerként.

Annál is inkább, miután a Termál Eger Kft. a B és Z Trend Kft.-vel három szerződést is kötött: parkfenntartási és hulladékkezelési munkálatok elvégzésére havi 2.032.000 forintért, medencetakarítási feladatok ellátására havi 2.438.400-ért, általános takarítási feladatok ellátására havi 5.651.000-ért. Mindhárom szerződést öt évre kötötték, ez összesen bruttó 607.284.000 forint.

Az ügyben a város vezetői a múlt héten tartottak egy sajtótájékoztatót, amelyen a polgármester, Mirkóczki Ádám elmondta, „A Fidesz embere, Molnár László a Termál új kinevezett igazgatója egy tollvonással több mint félmilliárd forintot szervezett ki a cégcsoportból egy napokkal korábban létrehozott cégnek. Itt valójában arról van szó, hogy az EVAT Zrt. több mint 600 millió forinttal sérült. Mivel tudja ezt magyarázni Molnár László? Mivel tudja ezeket a szerződéseket magyarázni az EVAT Zrt. igazgatósága? Ez egy nettó korrupciós történet.”

Az ügy kapcsán a polgármester és a két alpolgármester kezdeményezte a cégvezető azonnali leváltását, illetve a holdingnál a belső vizsgálat lefolytatását. A múlt heti közgyűlésen azonban a képviselő-testület ezt nem engedte napirendre venni. Sőt, még azt sem, hogy erről tárgyaljnak, mondván: nincs itt semmi látnivaló. Természetesen a városvezetők nem adják fel. Azon túl, hogy írtak az EVAT Zrt. vezérigazgatójának, keresik a megfelelő jogi utat is. Szerintük az ügy ugyanis nem maradhat ennyiben.

Innentől kezdve, számukra teljesen egyértelmű a történet, mert, ha megnézi bárki a nemzeti cégtárban a B és Z Trend Kft.-t, akkor pontosan látja, hogy mikor jött létre, alakult a cég, mi a tevékenységi köre. Szerintük a B és Z Trend Kft. ügyvezetője egy stróman. 

A polgármester és a két alpolgármester nem tudja, hogy ez a cég hogyan került a Termál Kft. látókörébe. Álláspontjuk szerint 600 millió forintot kilapátoltak, kisöpörtek a holdingból. Olyan helyzetben pedig, amilyen most van, azt tartanák célszerűnek, hogy a feladat és a munkavégzés is a cégcsoporton belül maradjon. Nem mindegy ugyanis, hogy az egyik önkormányzati cég fizet a másiknak a munkavégzésért, vagy ez a pénz kikerül a cégcsoportból. 

Egyébként a Városgondozás Kft. azon dolgozóit, akik korábban a strandon szerződéses jogviszonyban végezték a feladatukat, átvette, áthívta magához a B és Z Trend Kft. Így most ugyanők a B és Z Trend Kft-ben körülbelül 2,5 millió forinttal többért végzik azt a munkát, mint korábban a Városgondozás Kft.-nél.